Sanal dünyanın siyah şapkalı hırsızlarına karşı uyanık olun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 01 Nisan 2007 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Internetin günlük hayatımızdaki yeri arttıkça, sanal suçlar da hızla çoğalıyor.

Internet üzerinden hizmet veren bankalar durumun ciddiyetini anlarken birçok vatandaş tehlikeden habersiz gerçekleştirdikleri sanal işlemler sonucunda hackerların kurbanı oluyor. "Hacking-Bilişim korsanlığı ve korunma yöntemleri" adlı kitabın yazarı Davut Yılmaz, "siyah şapkalı" olarak adlandırılan hırsız hackerlara karşı gerekli önlemlerin alınarak uyanık olunması gerektiğinin altını çiziyor.

ZAAFİYET KULLANICIDA

Hackerlara karşı bankaların gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Davut Yılmaz, zaafiyetin asıl kaynağının kullanıcılar olduğunu belirtiyor. Yılmaz, "Son günlerde duyduğumuz olayların yüzde 90'nı kullanıcı hatalarından kaynaklanıyor. Bankaların suçu az. Kullanıcı, bilgisayarında gerekli kullanım önlemlerini almıyorsa hackerların saldırısına uğraması mümkün" diyor. Hackerların en çok kullandığı yöntemin, kullanıcıya telefon şubesinden, bankadan ya da üyesi olduğu herhangi bir yerden onun adına gönderdiği elektronik posta aracılığıyla bilgilerini elde etmek olduğunu artık bilmeyen kalmadı.

Yılmaz insanların bu konuda düştükleri tuzağı şöyle anlatıyor: "Hacker, sistemimizde yenilik yaptık, bilgilerinizi güncelleyin yazan bir ileti gönderiyor. Formu dolduran kullanıcı, aslında hackera göndermiş oluyor. Yapılan hırsızlığın büyük kısmı böyle yapılıyor." Son günlerde en sık karşılaşılan yöntemlerden birisi de, sosyal mühendislik. Yöntem şu: Kişi, hacker tarafından aranıyor. Kendisini, banka, GSM hattı ya da başka bir kuruluşun çalışanı olarak tanıtan hacker, bilgilerinizi güncelliyoruz bahanesiyle kullanıcıdan bazı kişisel bilgileri alıyor. Alınan bu bilgilerle, bankalardan kredi kartı alınabiliyor, şifre değiştirilebiliyor ya da hesaplara girilerek para aşırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber