Yargıtay, Başsavcı adaylarını erken seçecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Yargıtay Birinci Başkanlığı, 4 yıllık görev süresi 20 Mayısta dolacak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un yerine aday belirleme seçimini erkene aldı. Başsavcılık için adaylar 12 Nisan Perşembe günü yapılacak seçimle belirlenecek.

Alınan bilgiye göre, Yargıtay Birinci Başkanlığı, kamuoyundaki "HSYK'nın Yargıtay'ın 23 boş üyeliğine 15 Nisan 2007'de yapacağı seçimin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adaylığını açıklayan bazı adayların lehine sonuç doğuracağı" yönündeki spekülasyonları önlemek için harekete geçti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için adaylığını açıklayanların da olumlu görüşünü alan Birinci Başkanlık, aday belirleme seçimini Yargıtaya üye seçiminin yapılacağı 15 Nisandan önceye aldı. Başsavcılık için aday belirleme seçimi 12 Nisan Perşembe günü Yargıtay Büyük Genel Kurulunda yapılacak.

Yargıtay Kanunu, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun Başsavcı adaylarını belirlemek için yapacağı seçimi, Başsavcının 4 yıllık görev süresinin dolacağı tarihten "en az 20 gün önce" yapılacağını öngörüyor. Yasanın bu hükmü gereği, 20 günden önce aday belirleme seçimi yapmaya engel bulunmuyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok'un, 4 yıllık görev süresi, 20 Mayıs 2007'de doluyor. Başsavcı Ok'un yaş haddinden emekliye ayrılması için yaklaşık 6 ayı daha bulunuyor. Ancak Nuri Ok, görev süresinin bitiminde emekliye ayrılacak.

Yargıtay Büyük Genel Kurulu, üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanacak. En çok oyu alan beş üye aday gösterilmiş olacak. Oylama sonucu, liste halinde Yargıtay Birinci Başkanlığınca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulacak.

Cumhurbaşkanı Sezer, 15 gün içinde gösterilen adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçecek.

Yeni seçilecek Başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa 4 yıl için görev yapacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı için şu ana kadar, Yargıtay 2. Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran, 4. Ceza Dairesi Başkanı Ünal Başoğlu, 5. Ceza Dairesi Başkanı Hayrettin Cevheroğlu, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 8. Ceza Dairesi Başkanı Zeki Aslan, 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ile halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevini yürüten Abdurrahman Yalçınkaya aday olduklarını duyurdular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber