400 bin çiftçinin gözü TBMM'de

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, yaklaşık 400 bin çiftçinin kefaletten doğan alacağının iptalini öngören yasa teklifini yarın ele alacak.

TBMM Genel Kurulu ise bu hafta AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in İmar Kanunu'nda değişiklik yapan yasa teklifi görüşmelerine devam edecek. Tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan teklif, çarpık yapılaşmanın ve imar kirliliğinin önlenmesi için ağır cezalar öngörüyor. TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta yine fazla mesai yapılacak.

Genel Kurul'da yarın muhtemelen görüşmeleri geçen hafta yarım kalan ve ruhsat alınmadan, yapı yapımı amacıyla beton dökümünde kullanılan mikser, pompa, araç, vibratör gibi malzeme sahiplerine 10 bin YTL'den az olmamak üzere 30 bin YTL idari para cezası öngören yasa teklifi ele alınacak ve yasalaştırılacak. Yasadaki para cezasını ilgisine göre doğrudan doğruya belediyeler veya il özel idareleri verecek. Ayrıca bu hafta Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geri gönderdiği Türk Petrol Kanunu'nun da ele alınması bekleniyor.

Komisyonda, Sezer'in iade gerekçeleri doğrultusunda, petrolün çıktığı illere yüzde 50 devlet payı aktarılmasını öngören hükmü değiştirilen yasaya göre, araştırma izni, arama ruhsatnamesi ve işletme ruhsatnamesi alınmadan; arama, üretim ile yurtiçinde üretilen petrolün satılması gibi konularda hiç bir petrol işlemi yapılamayacak. Sermaye şirketi veya yabancı devletler mevzuatına göre sermaye şirketi niteliğinde olan tüzel kişilere, araştırma izni, arama ve işletme ruhsatnameleri verilecek. Bu izinlerin verilmesi ruhsatname sahibine, girilmesi veya bulunulması yasak yerlere girme veya o yerde bulunma hakkı vermeyecek. Araştırma izni ve ruhsatnamelerin alınmasından önce, petrol işlemleri sırasında doğabilecek zararları karşılamak üzere teminat alınacak. Yasa, devlet hissesinin, üretim miktarlarına, üretimin cinsine, kara ve deniz sahalarına ve su derinliğine, gravitesine ve üretim metoduna göre kademeli ve indirimli olarak düzenlenmesini öngörüyor. Bu hafta ayrıca Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Yasa Tasarısı ele alınacak. Tasarıyla velayet hakkı ihlal edilerek bir ülkeden başka bir ülkeye götürülen ve alıkonulan çocuğun, meskeninin bulunduğu ülkeye iadesine veya şahsi ilişki kurma hakkının kullanılmasına dair hükümler içeriyor.

Bu hafta ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu, yaklaşık 400 bin çiftçinin kefaletten doğan alacağının iptalini öngören yasa teklifini yarın ele alacak. Komisyonda ayrıca, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası hakkındaki kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşülecek. Bu hafta yine TBMM Adalet komisyonu'ndan görüşmeleri uzun bir süredir devam eden Türk Ticaret Kanunu tasarısı ele alınacak. 1535 maddelik tasarının görüşmeleri, 616. maddeden devam edilecek. İçişleri Komisyonunda ise İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü İlan Edilmesi Hakkında Yasa Tasarısı ile AK Parti İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz'un, kuru sıkı tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahlarla ilgili düzenleme içeren yasa teklifi görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber