Vali Güler: İstanbul'da güvenlik zafiyeti yoktur

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Valisi Muammer Güler, bir megapol olan İstanbul'da güvenlik ihtiyaçlarının, güvenlik meselelerinin bulunduğunu, ancak kesinlikle bir güvenlik zafiyeti bulunmadığını söyledi.

Vali Güler, Türk Polis Teşkilatı'nın 162. kuruluş yıl dönümü nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve beraberindeki üst düzey yöneticilerden oluşan ekibi kabul etti.

Güler'e Polis Haftası etkinliklerine ilişkin hazırlanan davetiyeyi veren Cerrah, görev süresi içinde İstanbul polisinin kent halkının huzur ve güvenini sağlamak için üzerlerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını belirterek, kendilerine gösterilen yakın ilgiden dolayı teşekkür etti.

Vali Muammer Güler de, polis teşkilatının 128. kuruluş yıl dönümünü kaymakamlık stajı yaparken kutlamaya başladığını ve 34 yıldan beri bu teşkilatın giderek güçlendiğini yaşayarak gördüğünü söyledi.

Güvenliğin, devletin temel görevleri arasında yer alan çok önemli bir hizmet olduğunu ve bu hizmeti verenlerin nitelik ve nicelik olarak özel bir takım donanımlara sahip olması gerektiğini dile getiren Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün de emniyet ve asayiş hizmetini olağanüstü bir çaba, fedakarlık ve özveriyle sürdürdüğünü kaydetti.

Güler, emniyet mensuplarının yaptığı çalışmalarla kentte polis-halk dayanışmasının son derece iyi boyutta olduğunu, halkın desteği olmadan güvenlik hizmetlerinin sürdürülmesinin zor olduğunu söyledi.

Halk desteğinin yanı sıra polis teşkilatının zaman içinde kendini geliştirmesinin de önemine işaret eden Güler, polisin, bilgi çağının gerektirdiği donanımlara sahip bir şekilde yetiştirildiğini ve görev yaptığını kaydetti.

"MOBESE PROJESİNİ GELİŞTİRECEĞİZ"

Güler, MOBESE sisteminin hizmete girmesinin İstanbul'da hizmetlerde etkinliği artırdığını, ayrıca araç gereç yönünden yapılan katkıların da Emniyet Müdürlüğüne büyük bir güç kattığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu hizmetlerin sürdürülmesi lazım. Her yerde polisin olması, mümkün değildir. Ama polisin her yerde gözü kulağı olacak bir teknik donanımı da sağlamak lazım. Bu anlamda MOBESE projesini daha da geliştireceğiz. Bu hizmeti yapan güvenlik görevlilerinin mali ve sosyal şartlarının daha iyiye götürülmesi, özellikle İstanbul'da bulunan arkadaşlarımın moral yönden güçlü kılınmaları için lojman ve sosyal tesislere ihtiyaçları var. Şu anda İl Emniyet Müdürü İstanbul'da çok güzel bir polis evinin yapımını başlattı. Baltalimanı'ndaki Polis Moral Eğitim Merkezi modern hale getirilecek. Arnavutköy'deki Polis okulu bitirildi ancak hala eksikleri var."

"ÖNLEYİCİ GÜVENLİK TALEBİ"

Vali Güler, güçlü bir polis teşkilatının, asayiş hizmetinin de güçlü olmasını sağlayacağını belirterek, şu talepte bulundu:

"Türkiye'de önleyici güvenlik konusundaki mevzuat çalışmalarının süratle tamamlanması, bu teşkilatın talebidir. Şu anda TBMM'nin gündeminde olan bu tasarının mutlaka çıkarılmasını ve önleyici yetkilerin AB uyum sürecinde daha işler ve etkili hale getirilmesini talep ediyoruz. Bu tasarının bir an önce çıkarılması, emniyet teşkilatı bakımından ayrı bir avantaj olacak. Çünkü polisin suç işlenmeden önceki yetkilerinin daha işler hale getirilmesi, suç işlendikten sonraki görevi kadar etkin." Güler, İstanbul polisinin büyük bir gayret içinde olduğunu, sayı itibariyle eksikliğin de hükümetin son çıkardığı ilave kadro çerçevesinde tamamlanacağını kaydetti.

Daha güçlü bir polis teşkilatının, vatandaşın huzur ve güvenliği için daha etkin çalışacağını ifade eden Güler, ancak polisin daha iyi mali ve sosyal haklara kavuşturulmasının da önemli olduğunu söyledi.

Polis Teşkilatı'nın 162. kuruluş yıl dönümünü de kutlayan Güler, teşkilata görevlerinde başarılar diledi.

"GÜVENLİK ZAFİYETİ YOK"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Güler, İstanbul'daki asayiş olaylarının artmasının mevzuat ya da polis eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı yönündeki bir soruya, "Görevlerimizi, mevzuat veya polis eksikliğine bağlamıyoruz. Ama diyoruz ki, polisin sayısının artırılması, bu hizmetin daha iyi görülmesine imkan sağlayacaktır ve arkadaşlarımızın artan iş yükünü hafifletecektir" yanıtını verdi.

Güler, emniyet mensuplarının zaman zaman 12'şer saat mesai yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun da onların motivasyonunu etkilediğini belirterek, önleyici kollukla ilgili beklenen adımın atılmasının belki biraz daha etki sağlayabileceğini kaydetti.

İstanbul'da 2000-2005 yılları arasındaki asayişe müessir olayların artış oranının Türkiye'deki suçların artış oranının çok gerisinde olduğunu dile getiren Güler, şunları kaydetti:

"Suç ve suçluluğu sadece polisiye boyutuyla değerlendirmek, sebeplerinin tümünü de polisiye gibi algılamak sorumluluklarınızdan kaçıp, her şeyi polisin üstüne yıkmak gibi bir kolaycılık olur. Böylesine bir haksızlığı da bu kente yapamayız. Bu olayın sadece polisiye boyutu yoktur. Bir megapol olarak İstanbul'da güvenlik ihtiyaçları, güvenlik meseleleri vardır. Ancak İstanbul'da kesinlikle ve asla güvenlik zafiyeti yoktur. 'Güvenlik zafiyeti var' demek, bu kente haksızlık anlamına gelir. Bu kente kimse haksızlık yapmamalı." Güler, son 4 yılda kente gelen turist sayısının 2 milyon 600 binden, 5 milyon 400 bine çıktığını, İstanbul'un dünyaya yön veren kentler arasında çok özel bir yere yükseldiğini ve 2010'da da Avrupa Kültür Başkentliğini üstleneceğini hatırlattı. Bu durumda "İstanbul'da bir güvenlik zafiyeti var" şeklindeki ifadelerin, kente zarar vereceğini dile getiren Güler, şunları kaydetti:

"Her şeyin güllük gülistanlık olmadığını her yerde ifade ediyoruz. Ama bu polisin çabasını ve verilen hizmeti de küçümsemek anlamına gelmesin. Bütün megapollerde güvenlik meseleleri vardır. İstanbul diğer megapollerle kıyaslandığında farkı ortaya çıkıyor. Vatandaşın elbette şikayetlerini biliyoruz, tedbirleri artırıyoruz. Bilgi çağının gerektirdiği donanımlarla onları pekiştiriyoruz. Çalışmalarımız ürüyor." Vali Güler, önceki gece yarısı yapılan bir yürüyüşle ilgili olarak da, "Oradaki olay, genel asayişsizlikten öte, ailevi veya kişisel sürtüşmeden kaynaklanıyor olabilir" dedi.

"POLİS KIYAFETLERİ DEFİLESİ"

Konuşmaların ardından Celalettin Cerrah, Vali Güler'e Yabancılar Şube Müdürlüğünün Kumkapı'da yaptığı misafirhanenin yarın yapılacak olan açılışına ilişkin davetiyesi ile 10 Nisan Salı günü Çırağan Sarayı'nda Faruk Saraç'ın "Milenyumda Yeni Polis Kıyafetleri" defilesinin davetiyesini sundu.

Vali Güler de misafirhanenin, Türkiye'ye izinsiz ya da yasa dışı yollarla girenlerin misafir edilmesi ve onların insan haklarına en uygun şekilde alıkonulmaları için önemli olduğunu söyledi.

İstanbul polisinin, insan hak ve özgürlükleri yönünden yapılan bütün değerlendirme ve denetlemelerde tam not aldığını, kişi hak ve özgürlüklerinin en iyi şekilde kullanımı için özen gösterildiğini dile getiren Güler, ancak kanunların suç saydığı andan itibaren de her türlü yetkinin kullanıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber