Erkeğin sigarası kadını öldürüyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ali Kadri Çırak, kadınları ilgilendiren korkunç bir gerçeği açıkladı.

Dr. Kadınların iş hayatında daha fazla katılmasıyla sigara içen erkeklerin bulunduğu ortamda daha çok bulunduğunu belirten Dr. Çırak, "Bunun sonucunda da kadın kanserleri içinde akciğer kanseri en sık görülen ikinci ve en sık öldüren birinci kanser tipi oldu" dedi.

TEDAVİSİ ÇOK ZOR

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada sigara kullanımının kansere etkisini anlatan Dr. Ali Kadri Çırak, dünyada her 4 saniyede bir kişinin kanserden öldüğünü ve bu ölümlerin dörtte birinin sigaraya bağlı akciğer kanserinden kaynaklandığını belirtti. Gelişmiş ülkelerde alınan yoğun tedbirler ve yasaklamalar sonucunda tütün kullanımı belirgin derecede azaldığını ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde sorunun artarak sürdüğünü söyleyen Çırak, ?Akciğer kanseri erkeklerde hem görülme sıklığı hem de kansere bağlı ölümlerde ilk sırada. İletişimin artması, kadınların iş hayatımızda daha fazla görev alması sonucu sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kadın sayısı arttı. Bunun sonucunda da kadın kanserleri içinde akciğer kanseri en sık görülen ikinci en sık öldüren birinci kanser tipi oldu" diye konuştu. Akciğer kanserinin tanısına yönelik gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Çırak şöyle devam etti: ?Ancak, bu sevindirici haberin şifa ile sonuçlanabilecek bir tedaviye dönüşememiş olması üzüntümüzdür. Halen tüm akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 15'inde şifa elde edebiliyoruz. Bu karamsar tablo, hepimizin, durumun ciddiyetinin farkında olmamızı gerektirmektedir. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını engellemek için hepimize görev düşüyor. Sağlık, bir beden işi değil, bir kafa işidir. Kafamızı kullanalım sigarayı bıra kalım, bıraktıralım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber