Ulusal Kanser Enstitüsü kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2007 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) standartlarını yakalaması için Ulusal Kanser Enstitüsü kurulacak.

AB ile müzakerelerde 28. başlık olan "tüketicinin ve sağlığın korunması" başlığında yol haritası belirlendi. Bu haritaya göre bu yıl içerisinde kan ve kan ürünleriyle ilgili usul ve esasları düzenleyen Kan ve Kan Ürünleri Kanunu Meclis'ten geçirilecek. Bu yasanın ardından Türkiye Ulusal Kanser Enstitüsü kurulması için hazırlıklara başlanacak. Ulusal kanser programını eşgüdüm içinde sürdürmek için gerekli olan yasal düzenlemeler belirlenecek. Ulusal kanser programı ile birlikte Türkiye'de kanser konusundaki araştırmalara destek verilecek, kanserle savaş eğitiminin çağdaş standartlarda verilmesi sağlanacak, ülkenin her yerinde kanser tanı ve tedavi standartlarının oluşturulmasına çalışılacak. Çağdaş tedavi yöntemleri birinci elden halka duyuracak, kanser tedavi yan etkileri izlenecek, bazı bölgelerdeki kanser artış oranları sürekli incelenerek gerektiğinde alınacak önlemler belirlenerek, eylem planları hazırlanacak.

Ulusal Kanser Enstitüsü, devletin her kurumuyla işbirliği yaparken kanser konusunda Türkiye'de hizmet veren kamu veya özel sektöre bağlı kurumları koordine edecek. Kanser konusunda her türlü güncel bilgiye kolay erişebilmeyi sağlayacak verileri sağlıklı olarak toplayacak olan enstitü, uluslararası bilimsel kuruluşlarla sürekli iletişim halinde bulunacak. Enstitü gerekli insan gücünü ihtiyaçları doğrultusunda akademik sistem içinde yetiştirebilecek, idari ve mali olarak yarı özerk olarak hizmet verecek.

Organ konusunda AB'ye uyum çerçevesinde önümüzdeki yıl Organ, Doku, Hücre Nakli Hizmetleri hakkındaki kanun çıkarılacak. Kanunla tedavi, teşhis veya bilimsel amaçlarla organ, doku, hücre, kök hücre ve hücre bileşenlerinin temini, bağışlanması, alınması, test edilmesi, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması, dağıtımı, aşılanması ve nakli ile bu faaliyetlerle yakın ilişkili diğer işlemlerle ilgili usul ve esaslar düzenlenecek.

Türkiye, önümüzdeki yıl içerisinde bir de halk sağlığını korumak, hastalık risklerini azaltmak ve önlemek için kurulacak Ulusal Halk Sağlığı Kurumu'na kavuşacak. Kurum, yaşam kalitesinin artırılmasını sağlamak üzere hastalık etkenlerini tanımlamada ve kontrol etmede referans düzeyde hizmet sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber