Tansiyon Felç Riskini Belirliyor

Haber Giriş : 02 Nisan 2007 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

American Journal of Hypertension'da yayımlanan bir çalışmaya göre, sistolik tansiyon, hem erkeklerde hem de kadınlarda felç riskinin belirlenmesinde önemli bir faktör.

Araştırmacılar, sistolik tansiyonun (büyük tansiyon), erkeklerde felç riskinin belirlenmesinde, diyastolik tansiyona (küçük tansiyon) göre, daha belirleyici bir rolü olduğunu açıkladılar, ancak kadınlarda ve siyahi insanlarda bu durum belirsizliğini koruyor.

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Dr. David W. Brown ve çalışma ekibi, İkinci Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırma Çalışması'nda (NHANES II) elde edilen verileri kullanarak, çeşitli tansiyon parametrelerinin tek başına ve kombinasyon halinde, felç riskinin belirlenmesindeki etkilerini araştırdılar.

Yapılan çalışmaya 3295 erkek ve 3462 kadın katıldı. Yaklaşık 15 yıl süren incelemelerde, ölümle sonuçlanan 113 felç vakası gerçekleşti. Brown ve çalışma ekibi, sistolik tansiyon, diyastolik tansiyon, nabız basıncı, ve ortalama arteriyel basınç değerlerinin tek başına, felç riskinin artmasıyla bağlantılı olduklarını belirlediler. Elde edilen sonuçlara göre, sistolik tansiyon kombinasyonlarında, diğer parametrelerin felç riskinin belirlenmesinde etkili olmadığı belirtildi.

Sistolik tansiyondaki her 10 mm Hg artışta, felç riski, erkeklerde 1.19, kadınlarda 1.15, ve siyahi insanlarda 1.28 artıyor.

Araştırmacılar son olarak ekliyor: ?Elde ettiğimiz sonuçlar, daha önceki çalışmalarla uyuşuyor, ve sistolik tansiyonun ölümcül felç riskinin belirlenmesinde önemli bir rolü olduğunu gösteriyor, ve sistolik tansiyonun mutlaka kontrol altında tutulması gerektiğini gösteriyor.?

www.realage.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber