Deprem dede, imamlara 'rakip' oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Deprem dede' olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, şimdi de imamlara rakip oluyor. Halkı deprem konusunda bilinçlendirmek için harekete geçen Işıkara, vatandaşları birebir eğitme işine camilerden başlayacak. Işıkara, Diyanet'in belirleyeceği bir takvim çerçevesinde camilerde 'deprem' hutbesi verecek.

Cuma namazı öncesinde cemaate 15 dakika boyurca depremden korunma yollarını anlatacak olan Işıkara, "Bu fikir gerçekten çok hoşuma gittik. Teklif edilen her yere giderim. Birikimlerimi seve seve aktarırım" dedi. Işıkara, deprem konusundaki çalışmasını sadece camilerle sınırlı tutmayacak. Teklif geldiği takdirde sinagog ve kiliselerde de eğitim vermeye hazır olduğunu açıklayan Işıkara, "Süryaniler de Hıristiyanlar da bizim vatandaşımız. Onlar da davet ederlerse ibadet yerlerinde bilgilendirme yaparım" diye konuştu. Aynı zamanda Türk Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanlığı görevini yürüten 'deprem dede' Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, deprem konusunda toplumun tüm kesimlerini bilinçlendirmek için ilginç bir çalışma başlattı. Halkı deprem konusunda aydınlatmak için öğretmenleri, din adamlarını ve muhtarları eğitme kararı alan Işıkara, başlattığı çalışma kapsamında kendisi de camilerde 'deprem' hutbesi vermeyi planlıyor. İmamlara rakip olmaya hazırlanan Işıkara, cuma namazları öncesinde cemaati 15 dakika boyunca bilgilendirecek. İlk olarak İstanbul'da büyük bir camide 'hutbe' vereceğini açıklayan Işıkara, daha sonra Türkiye'nin dört bir yanında benzer şekilde bilgilendirme çalışması yapacağını bildirdi. Işıkara, camilerin yanısıra kilise ve sinagoglarda da benzer bir çalışma yapmak için teklif beklediğini de ifade etti.

Projeyle ilgili Kocatepe Camii avlusunda İHA'ya bilgi veren Işıkara, 'Afet zararlarının azaltılmasında toplum liderlerinin rolü' adı altındaki porjenin Kızılay Derneği tarafından başlatıldığını bildirdi. Toplum liderlerinin öğretmenler, din adamları ve muhtarlar olduğunu kaydeden Işıkara, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın onayı, Türk Kızılayı ile yapılan protokol çerçevesinde ve İstanbul Müftülüğü'nün koordinasyonunda 1 Mart'ta 80 din adamına 'afet zararlarının önlenmesinde din adamlarının rolü' konulu bir eğitim verdiklerini söyledi. Proje için pilot bölge olarak İstanbul'u belirlediklerini ifade eden Işıkara, 80 din adamına eğitmen eğitimi verildiğini vurguladı. Eğitimden geçirilen din adamlarının da kendi bölgelerindeki din adamlarını eğiteceğine işaret eden Işıkara, "Biz imamlardan cumaların bir bölümünü bu eğitime ayırmalarını, 15-20 dakika cumadan önce cemaate, cumaya gelen vatandaşlara bilgileri aktarmalarını istedik. Depremden korunmayı içeren bir bilgilendirme olacak. İmamlara 'Güvenli yapı konusunda ısrarla durun' dedik. Deprem sırası ve sonrası önemli. Sonrasında mahalle düzeyinde organizasyonlarda toplanma yeri olsun, geçici iskan yerleri olsun, bunların anlatılmasını istedik" şeklinde konuştu. İmamlardan gelen teklif üzerine 'Seve seve' cevabını verdiğini anlatan Işıkara, "Cumalardan önce bu konularda bilgilendirme yaptığımı görürseniz şaşırmayın. Camilerimiz çok önemli eğitim yeri. Hoşuma gitti gerçekten. Sürekli bu fikir topluma aktarılacak. Belli aralıklarla, bir cuma günü imamımız anlatacak, belki iki hafta sonra yeniden anlatacak. Adım adım, değişik değişik böyle bir bilgiyle donanan vatandaşımız çok daha bilinçli olacak. Bu bir anlamda geleceğe de yatırım" dedi.

Camide yapacağı bilgilendirme çalışmasıyla ilgili Diyanet ve İstanbul Müftülüğü'nden haber beklediğini belirten Işıkara, "Onların belirleyeceği bir camide seve seve bu eğitimi vermeyi istiyorum. Belli periyodlarla davet ederlerse gideceğim her yere giderim. Tüm birikimlerimi 10-15 dakikalık bir süreç içerisinde anlatmaya çalışacağım. Camilerde daha uzun olmaz. Nasıl korunması gerektiği, deprem sırası ve sonrasında neler yapması gerektiğini halka anlatacağım" şeklinde konuştu. Halkın bilinçlenme konusunda 17 Ağustos depreminden bu yana önemli bir mesafe aldığını ifade eden Işıkara, camilerin yanı sıra kilise ve sinagoglarda da eğitim vermeyi istediğini vurguladı. Diğer dinlerin temsilcilerine, papazlara da sinagogta, kilisede eğitimler verilebileceğini kaydeden Işıkara, şunları söyledi:

"Davet ederlerse yaparım. Süryaniler, Hıristiyanlar var. Ermeni Kilisesi var. Onlar da bizim vatandaşımız, seve seve eğitimi veririm". Işıkara sözkonusu eğitimin sonucunda vatandaşların 'Her ne olursa olsun bir evim olsun' anlayışından çıkıp 'depreme güvenli evim olsun' anlayışına kavuşacağını da sözlerine ekledi. Bu arada Işıkara'nın deprem konusunda 'hutbe' vereceğini açıklaması cemaati memnun etti. Camiye gelen vatandaşlar, Işıkara'nın hutbe vermesinin çok faydalı olacağını belirterek, "Belki cami hocalarından bile etkili olur. Çünkü uzmanı olduğu bir konuda halkı bilinçlendirecek. Halk da buna göre tedbirini alır. Çok güzel bir çalışma" değerlendirmesini yaptılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber