Sicil raporunda usulsüzlük yapan Rektöre hapis cezası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DPÜ eski Rektörü'ne hapis cezası

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) eski rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer, "personelin sicil raporlarında usulsüzlük yaptığı" gerekçesiyle hapis ve adlî para cezası ile cezalandırıldı. Dosya zaman aşımına uğramadan Yargıtay'da onaylanırsa, mağdurların üniversitedeki görevlerine dönme yolu açılacak.

Daha önce Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi'nce çeşitli iddialardan yargılanan; çok sayıda öğretim elemanına, uğradıkları maddî ve manevî zarardan dolayı tazminat ödemeye mahkum edilen ve Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) iki dönem rektörlük yapmış olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Düğer, şimdi de Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararıyla, "personelin sicil raporlarında usulsüzlük yaptığı" gerekçesiyle hapis ve adlî para cezası ile cezalandırıldı. Verilen karar mahkeme tarafından ertelenirken, ceza paraya çevrilmedi.

İddia makamının esas hakkında mütalaasında "... Akademik personele ait 65 sicili mahkemeye intikal ettikten sonra, geriye dönük olarak doldurduğu, böylece Devlet Personeli Sicil Yönetmeliğinin 8., 19. ve 21. maddelerine aykırı hareket ettiği, garez ya da özel amaçlı olarak gerçeğe aykırı sicil raporları düzenlediği ve bu şekilde atılı suçu işlediği yargılama safhasında toplanan delillerden, mağdurların beyanlarından, tanıklardan Cemal Kaya, Harun Ertan, Şerafettin Sevim ve Mehmet Tevfik Bayer'in beyanlarından, yazıların kime ait olduğuna dair Bursa Kriminal Şube Müdürlüğü'nün ekspertiz raporlarından anlaşılmakla;... 765 sayılı TCK madde 80 hükmü uygulanması gerektiği anlaşılmıştır. Yukarıdaki açıklamalar dışında sanık İsmail Hakkı Düğer'in eylemlerine karşılık 765 sayılı TCK madde 230/1, madde 80 uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur" denildi.

Karar duruşmasında ayrıca şu hususlara yer verildi: "1. Sanığın üzerine atılı görevi ihmal suçunu işlediği sabit olduğundan dava konusu olaya 765 sayılı TCK ve 5237 sayılı TCK hükümleri bir bütün halinde ve ayrı ayrı uygulandığında 765 sayılı TCK'nun sanık lehine olduğu anlaşılmakla, sanığın lehine olan ve eylemine uyan 765 sayılı TCK'nın 230/1 maddesi gereğince suçun işleniş biçimi ile sanığın kastının ağırlığı nazara alınarak alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle takdiren ve teşdiden 6 ay hapis ve suç tarihi nazara alınarak 141 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına, 2. Sanığın eylemine teselsül ettiğinden TCK maddesi 80 maddesi gereğince cezanın takdiren ve teşdiden 1/3 oranında artırılarak 8 ay hapis ve 188 YTL adli para cezası ile cezalandırılmasına... karar verilmiştir."

Konuya ilişkin açıklama yapan mağdurların avukatı Numan Benli, yaklaşık 7 yıldır sürdürülen hukuk mücadelesi sonunda müvekkillerinin uğradığı haksızlığın mahkeme kararıyla da tespit edildiğine dikkat çekti. Avukat Benli, "Bu aşamadan sonra eğer dosya zaman aşımına uğramadan Yargıtay'da onaylanırsa, müvekkillerimin üniversitedeki görevlerine dönme yolu açılacaktır. En büyük beklentimiz, zaman aşımı süresi dolmadan Yargıtay'dan onaylanarak dönmesidir." şeklinde konuştu.

Mağdur edildiği iddiasıyla Prof. Düğer ile mahkemelik olan Dr. Zafer Tel de, dönemin Rektörü İsmail Hakkı Düğer'in, kararda belirtilen akademik personelin sicil raporlarına "devlete karşı hasmane tavır içerisindedir" ithamını yazma cüretini de gösterdiğini iddia ederek, "İsmail Hakkı Düğer, devlet adına bu cezayı aldığına göre, şimdi kendi tavrını gözden geçirmesi gerekir. Akademik personel, İsmail Hakkı Düğer'in iftiralarından bu kararla aklanmış oldu. Bu karar yazdıklarının iftira niteliği taşıdığının belgesidir. Halbuki gerçekte, Düğer'in hüküm giydiği dava konusu bu eylemi, devletimize ve Kütahya'mıza yapılan bir ihanettir. Zira Devletimiz bu öğretim elemanlarını büyük masraflarla yetiştirmiştir." ifadesini kullandı.

Kütahya'nın bu akademik personelden hizmet beklediğini, Düğer'in ise bunları işten atarak, kalifiye olmuş elemanların devlete ve Kütahya'ya yapacağı hizmetlere engel olduğunu öne süren Tel, "Buna rağmen bizler Kütahya'mıza yine Kütahya'da kalarak hizmet etmeye devam etmekteyiz. Kendisi nerededir? Neden ekmek yediği memleketi bırakıp gitmiştir? Neden hizmet etmemektedir? Adaletin er geç yerini bulacağından şüphemiz yoktu. Birçok öğretim elemanının hayatını karartan, ideallerini söndüren hükümlü Düğer aleyhine devam eden ve açılacak olan davalar çoktur. Yüce yargımız bunları da karara bağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber