Anayasa mahkemesi torba Kanunun iptalini görüştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2007 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 Nisan 2007

A.A

Anayasa Mahkemesi, Devlet Memurları ve Emekli Sandığı Kanunu başta olmak üzere bir dizi kanunda değişiklik öngören kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada, Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz ile Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Vekili Naci Ağbal'ın sözlü açıklamalarını dinledi.

Yüksek Mahkeme, kamuoyunda ?Torba Kanun? olarak bilinen yasanın kısmi iptal istemini görüşmeye devam etti.

Bugünkü toplantıda, Cangöz ve Ağbal, Yüksek Mahkeme heyetine yasanın teknik konularıyla ilgili sözlü açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi heyeti davayı esastan görüşmeye önümüzdeki günlerde devam edecek.

CHP'nin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediği hükümler arasında, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların bu aylıkları kesilmeksizin kamu kurumlarında çalıştırılamayacağı ve görev yapamayacaklarını öngören madde de bulunuyor.

Kanunun, iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenen bir başka hükmü de Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığında görevli iken, Sağlık Bakanlığına devredilen en az dört yıllık yüksek öğrenimi bitirmiş memurlardan Maliye Bakanlığınca uygun görülenlerin kadrolarının, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç dört ay içerisinde Sağlık Bakanlığı kadrolarından tenkis edilerek Maliye Bakanlığının kadro cetveline ilave edilmesini öngörüyor.

CHP'nin, iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediği diğer hükümler şöyle:

-Emekli Sandığı Kanununun ?Yaş Haddi? başlıklı maddesinde yapılan değişiklik; ?... hizmet süreleri ne olursa olsun 61 yaşını dolduranlar hakkında da hizmetin gereğinin ve niteliğinin zorunlu kıldığı durumlarda kurumlarınca yaş haddi uygulanabilir.?

-5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun ?Büyükşehir belediyesine katılma? başlıklı maddesinin değiştirilen 6. fıkrası; ?İlçe ve ilk kademe belediyesi olarak büyükşehir belediye sınırları içine katılan belediyeler, mevcut belediyelerin temsil edildiği şekilde büyükşehir belediye meclisinde temsil edilirler.?

-Kanunun 31. maddesi; ?Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla, genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idarelerdeki ihtiyaç fazlası personelin, ilgili kuruluşların da görüşü alınarak, genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, döner sermayelere, kefalet sandıklarına, sosyal güvenlik kurumlarına, bütçeden yardım alan kuruluşlara nakledilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanı yetkilidir.?

-Kanunun 32. maddesi; ?Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün satışı ve değerlendirilmesi yapılacak taşınmazlarının, ilgili kuruluşların ve belediyelerin görüşlerini almak ve çevre imar bütünlüğünü bozmamak kaydıyla, her ölçekte imar planı ve parselasyon planı yapımı ve bunlara ilişkin onama işlemlerinin 3194 sayılı Kanununa göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından askı sürelerine tabi olmaksızın resen yapılır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber