Valilikler emrinde kurulan bilgi edinme birimleri kısıtlı bilgi veriyor

Haber Giriş : 02 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4982 sayılı kanunla yürürlüğe giren bilgi edinme hakkı uygulamaya sokulduğu günden beri merak edilenleri öğrenme yolu açıyor. Demokratik ve şeffaf bir yönetim amacıyla yola çıkılan uygulamada, öncelikli birimleri valilikler oluşturdu.

Bilgi edindirme merkezine gelen telefonlar, gerekli kurum ve kuruluşların açtıkları özel birimlere yönlendiriliyor. Sağlıkla ilgili sorunlar, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanlarınca, öğrenimle ilgili sorunlarsa Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince cevaplandırılıyor. Hangi kurumu ilgilendiriyorsa oraya yönlendirme yapmak mümkün.

Bilgi Edindirme Merkezleri'nin 15 gün cevap verme süresi var. Birden fazla kurumu ilgilendiriyorsa, bu süre 30 güne çıkabiliyor. Ancak vatandaşa verilebilecek cevaplar da kısıtlı.

İstenen bilginin devlet sırrını, ülkenin ekonomik çıkarlarını, istihbaratı, idari soruşturmayı, özel hayatın gizliliğini veya ticari sırları içermemesi gerekiyor. Örneğin, gözaltına alınan bir yakınınızın yasal takibatı hakkındaki bilgiyi bu birimden öğrenemiyorsunuz. İstanbul Valiliği bilgi edindirme merkezine, 0212 5283932 numaralı telefondan veya internet üzerinden [email protected] adresinden ulaşılabilir.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber