Merkez Bankası Genel Kurulu toplanıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Nisan 2007 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası'nın 2006 yılına ait 75. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 6 Nisan'da yapılacak. Genel Kurul'da Banka Meclisi'nden iki üyelik için, Denetim Kurulu'nun da tümü için seçim yapılacak. Merkez, Genel Kurul'a, Para Politikası Kurulu'nda iki, başkan yardımcılıklarında bir kişi eksikle girecek.

Merkez Bankası'nın Genel Kurul Toplantısı'nda Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faaliyetler hakkında bilgi verecek. Banka'nın küçük ortaklarının açıklamak istedikleri görüşleri varsa alınacak. Genel Kurul'da yıllık rapor da onaylanacak.

Ayrıca iki ayrı seçim yapılacak. Banka Meclisi'nde, Para Politikası Kurulu'nda da bulunan İbrahim Turhan'ın görev süresi dolduğundan yerine yeniden seçim yapılacak. Bu göreve 2004 yılında seçilen Turhan'ın yeniden seçilerek süresinin uzatılması bekleniyor.

Banka Meclisi'nde görev süresi dolan Necati Şahin'in görevi için de, ya yeniden seçilme ya da başka bir ismin getirilmesi oylanacak. Banka Meclisi'ne Durmuş Yılmaz'dan boşalan üyelik için getirilen Necdet Şensoy'un, Yılmaz'dan kalan ve 2009'da sona erecek süreyi doldurması veya bu göreve başka bir ismin atanması için Genel Kurul'dan onay alınacak.

DENETİM KURULU'NUN TÜMÜ İÇİN SEÇİM

Denetim Kurulu'nun üç üyeliği birden yenilenecek. Geçen yıldan beri görevde olan Mehmet Tüfekçi, başkasının yerine atandığı ve ilk Genel Kurulda görevi sona ereceği için, yerine seçim yapılacak. Üyeliği 1997 yılından beri sürdüren Mustafa Saim Uysal ile 2005 yılından beri sürdüren Abdullah Yalçın'ın da göre süreleri sona ereceğinden, üç kişilik Denetim Kurulu'nun tümü için seçim yapılacak. Burada da üyelerin tekrar seçilmesi mümkün olabilecek.

ATAMA SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ

Bu arada, Merkez Bankası 75'inci dönem Genel Kurulu'na da atama sorunu çözülemeden girecek. Geçen yıl başkanlık için yaşanan tartışmalı sürecin ardından, boşalan bir başkan yardımcılığı ve iki Para Politikası Kurulu üyeliği için yeni isim hala belirlenemedi. Şükrü Binay'ın, Nisan 2006'dan itibaren izne ayrılıp 5 Haziran itibariyle emekli olmasının ardından bir yıl geçmesine karşın, yerine atama yapılamadı.

Atama için düşünülen isim önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönmüştü. Başkan Durmuş Yılmaz'ın belirlediği ikinci isim ise Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından reddedilmişti. Söz konusu başkan yardımcılığı, Para Politikası Kurulu'nda da yer sahibi olduğu için, atamanın yapılmaması, Kurulun üye sayısını da otomatik olarak bir eksiltti. Ayrıca Güven Sak'ın Kurul'daki görev süresi ağustos ayında sona ermesine rağmen atama yapılmayınca, Para Politikası Kurulu, yedi aydır iki eksik ile faiz kararlarını almaya başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber