'Namazda cep'e özgürlük genelgesi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Camide cep telefonuyla konuşmak haberleşme özgürlüğü mü, ibadet düşmanı mı?

Bazı camilere cep telefonlarını devre dışı bırakan cihazlar yerleştirilmesi Telekomünikasyon Kurumu'nu kızdırdı. Lisans Başvuru Daire Başkanvekili Müminhan Bilgin imzasıyla Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Hizmetleri Daire Başkanlığı'na gönderilen genelgede, bu cihazların hizmet kalitesini olumsuz etkilediği belirtildi. Genelgede uygulamanın, Anayasa'nın 22'nci maddesindeki haberleşme hürriyetine aykırı olduğu da öne sürüldü:

"Hak ve özgürlükler engellenemez. Haberleşme özgürlüğü, anayasal güvenceye alınmış, mahkeme kararı ve yetkili mercii kararı olmaksızın haberleşmenin engellenmeyeceği düzenlenmiştir. Sistemin devre dışı bırakılması, kamu hizmetinin engellenmesi anlamına gelir ve TCK'nın 124'üncü maddesinde belirtilen fiiller oluşturulabilir. Ülkemizde bu tür sinyal karıştırıcı cihazların Telsiz Kanunu gereğince üretimi, ithalatı, kurulması ve kullanılması yasaktır. Uygulamaların bir an önce sonlandırılması gerekir."

Camilere, cemaatten toplanan parayla cep telefonlarının devre dışı bırakıldığı Erzurum'da Türk Telekomünikasyon Bölge Müdürlüğü, genelgeyi 5 Mart'ta Valilik aracılığıyla Müftülüğe gönderdi. Yazıda, cep telefonlarını ve GSM sinyallerini devre dışı bırakan GSM Jammer cihazların işletilmesinin yasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber