Krizin adı YÖK: Her taşın altında mutlaka YÖK var

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 07:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Siyasi parti gibi tavır takınan YÖK ve Başkanı Teziç, Köşk seçimini bahane ederek ülkeyi geriyor. Devlet kurumu olduğunu unutan YÖK hükümete meydan okuyor.

Anayasal görevi olan üniversitelerle ilgilenmek yerine adeta ?muhalefet partisi' gibi hükümet ve Başbakan'la polemiğe giren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in bugün toplanacak Rektörler Komitesi'nden sonra yapılacak açıklamada aynı tavrı sürdürmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi bahane edilerek izlenen gerilimi artırma politikası, İnönü Üniversitesi'nde sınavların 14 Nisan'da yapılacak Cumhuriyet Yürüyüşü'ne öğrencilerin katılımını sağlamak için ertelenmesi, YÖK'ten yapılan ?siyasi' açıklamada hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?popülist, ciddiyetten uzak ve sığ' olmakla itham edilmesiyle tırmanışa geçti. YÖK'ün hemen hemen hükümet karşıtı her taşın altından çıkması ve siyaset yapması akademik ve siyasi çevrelerden tepki çekti:

YANLIŞ YOLDALAR

TÜM Öğretim Üyeleri Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu: YÖK açıktan siyaset yapıyor ve siyasi parti liderleriyle çatışma haline düşüyor. Bir devlet kurumunun, yasadan gelen baskıcı gücüyle öğretim üyelerini, öğrencileri böyle bir yürüyüşe katılmaya zorlamasını ciddi tehlike olarak görüyorum. Üniversitelerin sorunlarını çözmek varken, birilerine yandaş tavır takınıp, bu şekilde ortalığı bulandırmak istenmesi, darbecilere yeşil ışık yakılması vicdani açıdan çok zararlıdır. YÖK'ün rektörler komitesini Köşk bildirisi için toplaması doğru bir şey değildir. YÖK'ü yanlış yolda görüyorum. Tehlikeli ve yanlış.

SAVCILAR GÖREVE

AK PARTİ Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa: Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü makamı, üniversite siyaset yeri değildir. Siyaset yapmak istiyorlarsa, partilerden birine katılsınlar. Hiçbirini beğenmiyorlarsa parti kursunlar. Boylarının ölçüsünü alsınlar. Kimse sokaklardan medet ummasın. Demokrasi dışı özlem ve eylem içinde olanları tarih affetmez. Sınav erteleyip, devlet imkanlarını kullanarak siyasi miting düzenlemek kanundışı bir girişimdir. Savcılıklar, gelişmeleri izliyordur. Herkesi görevini yapmaya davet ediyorum.

TASVİP EDİLEMEZ

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altınkulaç: Olaylara salt siyasi ve ideolojik açıdan yaklaşılmasını ve YÖK'ün bugünkü cumhurbaşkanlığı konusu ile ilgili tutum ve üslubunu doğru bulmadığımı belirtmeliyim. Üniversitelerin şu veya bu kişinin cumhurbaşkanı olmasını ya da olmaması konusunda kullanılması tasvip edilemez.

BETÜL BELİM - HASAN ÖYMEZ

ESKi BASKANINDAN YÖK'E BOMBARDIMAN

28 Şubat'tan kalan garip bir alışkanlık

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam: Rektörlerin üniversite otobüslerine öğrencileri doldurup siyasi bir mitinge götürme yetkisi yok. Akademik takvim sene başında senato kararıyla belirlenir. Doğal afet gibi önemli durum olmadıkça değişmez. Siyasi içerikli toplantı için bu takvimin değişmesi yasaya aykırıdır. YÖK'ün açıklamaları, 3 yıl önce yine YÖK Başkanı ve rektörlerin katıldığı ?Ordu Göreve' pankartının açıldığı Ankara yürüyüşü; bunlar 28 Şubat sürecinden kalma alışkanlıklar. 28 Şubat sürecinde siyasi eğilimler ile rektörler, cüppeleri giyip sokaklarda yürüdüler. Anıtkabir'e çıkıp indiler. Bu süreçte bilim yara aldı. Türk bilimi, geri gitti. Bilimsel kalite düştü.

ÇÜRÜMÜŞLÜK

ÜNİVERSİTE Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun: Bu insanlar üniversiteleri sokağa dökmek gibi bir yolu normal olarak görüyorlar. Üniversitelerarası Kurul ve YÖK böyle devam edecekse, demek ki çürümüşlük son noktasına gelmiş demektir. Üniversitelerin görevlerinin ne olduğu ortaya konulmalıdır. Üniversitenin görevi cumhurbaşkanlığı seçildiği zaman miting mi yapmaktır? Bırak onu sivil toplum örgütleri yapsın. Üniversiteleri bu mitinglere alet etmek, üniversitelere yapılan en büyük kötülüktür.

PARTİ KURSUNLAR

EĞİTİM Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: YÖK'ün yaptıkları siyasetten öte bir şey. Siyaseti yapanlarında milletle bağlantıları vardır. YÖK'ün bu yaptığını tanımlamak ya da dünyada bir benzerinin olduğunu söylemek mümkün değil. Bizde YÖK deyince yasaklar, dayatmalar, yolsuzluk, her türlü şey akla geliyor. YÖK'ün bilim ile yakından uzaktan alakası yok. Siyaset yapmak istiyorlarsa, onlar gibi düşünen siyasi partiler var. Girsinler boylarının ölçüsünü alsınlar. Bilim adamlığı kisvesi altında milletin vergileriyle, milletin değerleriyle kavga etme yanlışlığını terk etsinler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber