37 milyarlık reel destek

Ekonomide büyüme rakamlarında rekor bekleyen Türkiye, farklı sektörlere sunacağı desteklerle 2018'i de şimdiden sağlama alacak. Bu amaçla reel sektöre 2018 yılı bütçesinden 37 milyar lira kaynak ayrıldı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Ekim 2017 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
37 milyarlık reel destek

Cahit Saraçoğlu

Bu yılın üçüncü çeyreği için rekor büyüme bekleyen Türkiye, bu başarıyı 2018'de de sürdürmek için şimdidem kolları sıvadı. Hükümet son iki yıl içinde önemli ölçüde artırdığı reel sektör desteklerini 2018 yılında da devam ettirerek özel sektör aracılığıyla büyüme stratejisini sürdürecek. Bu çerçevede de işveren sigorta prim, turizm, ziraat, ihracatçı destekleri gibi 10 kalem üzerinden reel kesime verilecek destekler için 2018 bütçesinden 37 milyar lira kaynak ayrıldı.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİNE DEVAM

Geçen yıl uygulamaya koyulan büyüme ve istihdam alanlarında olumlu sonuçlarının alındığı sosyal güvenlik işveren prim desteğine reel sektör destekleri içerisindeki en büyük pay verilecek. İşletmeler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken 20,3 milyar lira tutarındaki işveren primi 2018 yılı bütçesinden karşılanacak. Ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirler kapsamında 350 bin işletmeye 196,7 milyar lira kredi için Hazine destekli kefalet sağlanmıştı. Kredi tutarı 219 milyar liraya ulaşmıştı. Bu kapsamda 2018 yılı bütçesinde 3 milyar lira kaynak ayrıldı.

İhracatçıların rekabetçi gücünü artırmak amacıyla ihracat destekleri 3,2 milyar liraya çıkarılacak. Ayrıca, Türkiye İhracat Kredi Bankası (Eximbank) sermaye artırımı için 2018 yılı bütçemizden 1 milyar lira kaynak ayrıldı.

TURİZM İÇİN YÜZDE 68'LİK PAY

2018 yılında turizm sektörüne verilen destekler önemli ölçüde artırılacak. Ekonomi açısından stratejik öneme sahip olan turizm sektöründe 2018 yılında hızlı bir çıkış yakalanması amaçlanıyor. Bu kapsamda turizm sektörüne verilen destek yüzde 68 artırılarak bütçeden 877 milyon lira kaynak ayrıldı. Piyasalardaki daralmayı aşmak amacıyla geliştirilen ve 'Türk modeli' olarak uluslararası piyasalarda da kabul gören kredi garanti fonu üzerinden de destek devam edecek. Bu kapsamda da KGF'ye 3 milyar lira bütçeden kaynak tahsis edilecek. Bu tutarın da sıkıntıya giren reel sektöre dağıtılması sağlanacak.

23 İLİN CAZİBE MERKEZLERİ İHYA OLACAK

Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ilde sürdürülen ve bölgedeki sektörlerin desteklenmesinin amaçlandığı cazibe merkezleri kanalı da önemli bir büyüme stratejisi kaynağı olacak. Buna göre, cazibe merkezleri programına bütçeden 2 milyar lira kaynak tahsis edilecek. Cazibe merkezleri programından bugüne kadar 100 binden fazla yararlanıcı olduğu biliniyor.

  • Çiftçilere 2,6 milyar lira
  • Tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansmanı düşük maliyetle karşılaması için Ziraat Bankası aracılığıyla tarımsal kredilere faiz destek tutarı da yaklaşık yüzde 11 oranında artırılarak 2,6 milyar liraya çıkartıldı. Bu desteklerden 826 bin çiftçi faydalanırken, toplam kredi stoku 40,1 milyar liraya ulaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber