Belediye ve il özel idaresi personeli yıla bir kademe uygulamasından yararlanır mı?

Belediyeler ve il özel idarelerinde çalışan memurlar, 657 sayılı Kanunun 64. maddesinde düzenlenen iki yıla bir kademe uygulamasından yararlanamaz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Kasım 2017 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye ve il özel idaresi personeli yıla bir kademe uygulamasından yararlanır mı?

SORU: Mrblar... Size bir sorum olacak... Ben ...Üniversitesinde memur olarak görev yapmaktayim. 657 sayılı memurlar Kanunu 64. Maddesi gereğince geri kalmış illerde görev yapan memurlara iki yıla ek bir kademe verilmesi hükmü yer almaktadır. Sizden ricam acaba üniversite personellerini kapsiyormu ogrenebilirmiyim

CEVAP: 657 sayılı Devlet memurları Kanununun "Kademe ve Kademe İlerlemesi" başlıklı 64. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir.

Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.

72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburi olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz.

Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.

Bu maddede belirtilen şartları haiz her sınıf ve derecedeki memurlar, hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılırlar.

Kademe ilerlemesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Onay mercileri kademe ilerlemeleri ile ilgili yetkilerini devredebilirler.

Kademe ilerlemesine hak kazanamayan memurlar, kurumlarınca her ay alınacak toplu onaylarla belirlenir. Kademe ilerlemesi yapmış sayılanlardan ilerlemeye müstahak olmadıkları sonradan tespit edilenlerin kademe ilerlemeleri, ilerlemiş sayıldıkları tarihten geçerli olmak üzere iptal edilir."

657 sayılı Devlet memurları Kanununun "Yer Değiştirme Suretiyle Atanma" başlıklı 72. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye'nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır....

Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar."

25.06.1983 tarihli ve 18088 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "amaç" başlıklı 1. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Bu Yönetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 2 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 2 nci maddesi ve aynı Kanunun 2670 sayılı Kanunla değişik 72 nci maddesine dayanılarak, Devlet Memurlarının aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir."

Devlet Memurları Genel Tebliğinin (Seri No:150) 9. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Bu tebliğin yayımından sonra yukarıdaki açıklamalara göre ataması yapılacak personelin atama onaylarında "atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin ..... maddesi uyarınca zorunlu atamaya tabidir" ifadesi yer alacaktır. Zorunlu atamaya tabi personelin atamada kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu istek v.b.) tercih etmesi halinde ise, kurumunca hizmet ihtiyacının bulunup bulunmadığı ayrıca belirtilecektir"

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Yukarıdaki mevzuat hükümleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde; Devlet Memurları Kanununun 64. maddesinde düzenlenen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi hakkından yararlanabilmek için;

1. Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi personel olması,

2.Görev yapmakta olduğu yerin kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler (Erzurum ve Artvin illeri dahil) olması,

3.Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde (Erzurum ve Artvin illeri dahil) fiilen görev yaptığı sürenin yıllık izin süresi dahil iki yıldan az olmaması,

4.Görev süresince olumlu sicil almış olması,

5.Personelin atama onaylarında atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin ..... maddesi uyarınca zorunlu atamaya tabidir" ifadesinin yer alması

6. Zorunlu atamaya tabi personelin atamada kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu istek v.b.) tercih etmesi halinde ise, kurumunca hizmet ihtiyacının bulunup bulunmadığı ayrıca belirtilmesi gerekecektir.

Üniversiteler, İl Özel İdareleri ve Belediyeler kadro ve hizmet yönünden yer değişikliğine tabi olmadığından bu kurumlarda 657 sayılı Devlet memurları Kanununa tabi olarak istihdam edilen personellerin Devlet Memurları Kanununun 64. maddesinde düzenlenen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi hakkından yararlanabilmeleri mümkün değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber