Adana'dan Hollanda'ya 2.5 milyon dal çiçek

ADANA Büyükşehir Belediyesinin Çukurova yöresinde alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşması amacıyla uygulamaya koyduğu Çiçek Kent Adana Projesinde bu yıl 2 milyon 429 bin dal çiçek üretimi gerçekleştirildi. Kademeli ekim yöntemiyle yetiştirilip hasat edilen çiçekler, aynı gün uçak kargo ile Hollandaya ihraç edilerek, "Adana Flora" markasıyla dünya pazarına sunuldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Ekim 2017 20:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adana'dan Hollanda'ya 2.5 milyon dal çiçek

Ziraat mühendisi ve çiftçi bir ailenin bireyi olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana çiftçisinin alın teri ve emeğinin daha çok değer bulması için geçimini topraktan sağlayan hemşehrilerine alternatif ürün olarak kesme çiçek üretimini teşvik etti. Adana Büyükşehir Belediyesinin Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda Çiçek Borsasında kayıtlı IQ Flowers, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve çiçek üreticisi Garden Quala ile birlikte yürüttüğü Çiçek Kent Adana Projesi, 3üncü yılında da yöre çiftçisinin yüzünü güldürdü.

SOĞUK ZİNCİRDE TAŞINIYOR

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetler Daire Başkanlığının koordinesinde yürütülen projede Sarıçamın Çiçekli Köyünde bu yıl 40 dekar alanda Allium, Lilium, Gladiulus ve Heliantus Sunrich Orange türü çiçeklerin ekimi yapıldı. Kademeli ekim yöntemiyle devam eden Çiçek Kent Adana Projesinde projeye dahil olan üreticiler, 149 bin dal Allium, 190 bin dal Lilium, 590 bin dal Gladiulus ve 1 milyon 500 bin dal Heliantus Sunrich Orange türü çiçek yetiştirildi. Toplamda 2 milyon 249 bin dal çiçek, özenle hasat edilip, frigofirik araçlarla ASKİ Çatalan İçmesuyu Tesislerinde 2 bin metrekarelik soğuk hava deposu ve paketleme tesisine taşındı.

ÇİÇEKLER HOLLANDAYA UÇAK KARGOYLA GÖNDERİLİYOR

Soğuk zincirde standartlara uygun şekilde paketlemesi yapılan çiçekler, yüksek kalite değeriyle dünya pazarına ulaşması için havayolu ile Hollandaya ihraç edildi. Tarifeli uçak seferleriyle düzenli olarak Hollanda Çiçek Borsasına arz edilen kesme çiçeklerin, Adana Flora markasıyla satışı sağlandı. Başkan Hüseyin Sözlünün hamiliğinde devam eden projede sağlanan kazanç, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifinin hesaplarına aktarıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi, talep fazlası çiçekler için de planlama yapıp, Türkiyenin çeşitli illerindeki çiçek mezatlarında pazarlamasını gerçekleştirdi. Böylece, Adanalı çiçek üreticilerinin emeğinin hak ettiği değeri bulmasını sağladı.

ÇİÇEK EN GÜZEL HEDİYE

Projeye dahil olan köylüler, çiçek soğanı ve tohum bedellerinde yüzde 50 oranında sübvanse desteği veren, soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kuran, pazarlama zinciri oluşturan Başkan Hüseyin Sözlüye teşekkür etti. Başkan Sözlü, hemşehrilerinin ürettiği çiçekleri, Adana Büyükşehir Belediyesinin etkinliklerinde davetlilere hediye ederek, Çiçek Kent Adana Projesinin tam destekçisi olduğunu ortaya koymuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber