Yer Değiştirme Yönetmeliğindeki Değişikliğin Anlamı

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte 06/04/2007 tarihi itibariyle bir değişiklik yapılmıştır. Söz konusu bu yönetmelik genel, çerçeve yönetmelik olup, kamu kurumlarının, kurumsal düzeydeki yönetmeliklerini, (Kanuni hükümler gereğince yapılanlar hariç) bu düzenlemeye göre değiştirmesi gerekecektir. Yapılan yönetmelik değişikliğine ilişkin açıklamamız için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAPILAN YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

"MADDE 1 ? 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe aşağıdaki madde eklenmiştir.
EKMADDE2 - Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, Devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla, kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelikteki kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getirilir."

AÇIKLAMALAR

1- Bir kez daha belirtmek gereği duyuyoruz: Bu yönetmelik genel bir çerçeve yönetmeliktir. Kamu kurumlarının, kurumsal düzeydeki yönetmeliklerinin dayanaklarından birisi bu yönetmeliktir. Bu nedenle, kurumsal düzeydeki tüm yönetmeliklerde bu yönde değişiklik yapılacaktır. Ancak, Kanuni bir düzenlemeye dayanan yer değiştirme yönetmeliğindeki hükümler bu zorunluluğa tabi olmayacaktır.

2- Yer değiştirme yönetmeliğinde;
- Zorunlu hizmet süreleri,
- Atama dönemleri,
- Atanılamayacak hizmet yerleri,
- 5 ve 6. hizmet bölgelerinde görev yapmadan atanılamayacak unvanlar,
olmak üzere 4 çeşit kısıtlama bulunmaktadır.

3- Belirtilen şartları taşıyan ve yer değişikliği talebinde bulunmak isteyenlerin, terörden etkilenen kamu görevlisinin, erin ve erbaşın bulunduğu yere nakil isteyebileceği gibi bir sınırlama madde metninde yer almamıştır. Buna göre şartları taşıyan memurlar her yere nakil isteyebilecektir.

2- Madde metnini tekrar belirtme gereği duymadan, örneklerle açıklamak istiyoruz.

- Ahmet bey İzmir'e öğretmen olarak atanmış olsun... Ahmet bey bir süre sonra zorunlu hizmetini yapmak üzere zorunlu hizmet bölgelerine tayin istemek zorunluluğuyla karşı karşıya kalacaktır. Ancak Ahmet bey, eğer terör eylemlerinin etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan bir kamu görevlisi ile er ve erbaşın, eşi, çocuğu, annesi, babası veya kardeşi ise, Ahmet bey yönetmelikteki zorunlu hizmete tabi olmayacaktır.

- Ahmet bey Ankara'da bir şube müdürlüğüne atanacak olsun. Ankara'daki bir şube müdürlüğüne atanabilmek için yönetmeliğin Ek 1'inci maddesine göre 5 ve 6. hizmet bölgelerinde belirli süre görev (2 veya 4) yapmış olması zorunludur. Ancak Ahmet bey, terör eylemlerinin etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan bir kamu görevlisi ile er ve erbaşın, eşi, çocuğu, annesi, babası veya kardeşi olduğundan, Ahmet bey yönetmelikteki bu sınırlamaya tabi olmayacaktır.

- Yönetmeliğin 15'inci maddesi gereğince bazı unvanlara yapılacak atamalarda, memur, kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il'e bağlı ilçelere atanamamaktadır. Ancak örneğimizdeki Ahmet bey, maddedeki gerekçeden dolayı bu sınırlamaya tabi olmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber