Askeri Hakimler Kanununda değişiklik yapan Kanun tasarısı...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1- 26/10/1963 tarihli ve 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununun 39 uncu maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

?Ç) Sahil Güvenlik Komutanlığı Hukuk Müşavirliği kadroları.?

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

1982 yılında 2692 sayılı Kanun ile kurulan Sahil Güvenlik Komutanlığı, görev ve hizmet yönünden barış döneminde İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Sahil Güvenlik Komutanlığına 2692 sayılı Kanun ile tevdi edilen görevler; Türkiye Cumhuriyetinin bütün sahillerinde, iç suları olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında kanunlarla kendisine verilen görevleri uygulamak, Uluslararası Arama Kurtarma Sözleşmesinin öngördüğü düzeyde arama kurtarma görevlerini icra etmek, deniz yoluyla yapılan her türlü kaçakçılık olaylarını önlemek, denizlerimizdeki kirlenmeye mani olmak ve gerektiğinde ülke savunmasına katkıda bulunmak şeklinde sıralanabilir.

18/6/2003 tarihli ve 4902 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu, Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ile Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, Sahil Güvenlik Komutanlığı, personelini yetiştirme, temin ve istihdam konularında müstakil yapıya kavuştuğundan, iş yoğunluğu paralelinde hukuki işlemlerde de belirli bir artış olmuştur.

Çeşitli tarihlerde çıkarılan çok sayıdaki iç hukuk mevzuatı kapsamında değişik bakanlıklarla koordine edilerek icra edilen bu görevlerin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için diğer Kuvvet Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığında olduğu gibi Sahil Güvenlik Komutanlığında da yeterli hukuki bilgiye sahip tecrübeli personelin istihdam edilmesi gereklidir.

Sahil Güvenlik Komutanlığında Hukuk Müşavirliği kadrosu bulunmasına rağmen, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanununda askeri hakimlerin yargı ile ilgili idari görev kadroları arasında Sahil Güvenlik Komutanlığı sayılmadığından, bu kadroya askeri hakim ataması yapılamamakta ve bu görev disiplin subayı tarafından yürütülmeye çalışılmaktadır.

Tasarı ile; Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatında mevcut Hukuk Müşavirliği kadrolarına askeri hakim sınıfından subay atanması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Sahil Güvenlik Komutanlığı Hukuk Müşavirliği kadrolarına askeri hakim sınıfından subay atanabilmesi için, askeri hakimlerin yargı ile ilgili idari görev kadroları arasına Sahil Güvenlik Komutanlığı Hukuk Müşavirliği eklenmiştir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber