Hacker, şirin gözüküp bilgi çalıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2007 16:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son günlerde MSN adreslerinin hacklenmesi vatandaşları tedirgin ederken, basit önlemlerle adres korunabiliyor.

Ağırlıklı para ve kontör talebinde bulunan hackerlar, internet kullanıcılarının korkulu rüyası haline geldi. Samsun Valiliği ve diğer kamu bilgi işlem servislerinde elde edilen bilgilerde, son dönemlerde mağduriyetlerin arttığına dikkat çekiliyor. Hackerlar adresleri elde etmek için ise çeşitli yöntemler deniyor. Kişilerin adreslerini ekleyen hackerlar, MSN kullanıcı adresindeki anımsama parolası hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Karşısındakine şirin gözükerek paroladaki bilgileri elde etmeye çalışan hackerlar, örnek parola anımsaması "Doğum yeri" sorusuna 'İstanbul' yazılmış sohbet sırasında İstanbul'da doğduğunuzu öğrendiyse hemen şifreyi değiştirerek adresi ele geçiriyor. Anımsama sorularında sorunun zıttı kelimelerin kullanılması güvenli bir yöntem sayılıyor. MSN adres girişlerinde güvenli olmayan yerlerden girişler yapıldıysa, şifreler bilgisayar hafızasına kayıt edilerek yine şifre kırılabiliyor. İnternet kafelerde yapılan girişlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Mail adresi kullanımında alternatif adres seçeneğinin kullanılması ise çok önemli. Adresiniz hacklendiği zaman şifre değişse bile değişiklik bilgileri diğer adrese gönderiliyor.

Şifreyi kimsenin bilmemesi, belirli aralıklarla anımsa kelimelerinin, şifrenin değiştirilmesi gerekiyor. MSN adreslerinin doğru kullanılmayarak amaç dışında kullanılması da büyük tehlike olarak gösteriliyor. Tanınmayan kişilerden gelen maillerin kesinlikle açılmaması gerekiyor. Tanıdık birinden mail geldi diye açmaya kalkışıldığı zaman otomotikman virüs türü programlar bilgisayarı ele geçirerek, karşıdaki kişinin tüm işlemleri görmesini sağlıyor. Gelen mailler gerekirse gönderen kişi aranarak, teyit edilmesinin güvenli bir yöntem olduğu belirtiliyor.

İşin daha profesyonel yöntemi ise casus programlar ve yöntemler. Tanınmayan kişilerden yapılacak dosya transferinin ardından, örnek olarak bir fotoğraf alışverişi yapıldıysa hacker fotoğrafın içine yerleştirdiği programla şifreleri kırıp, tüm bilgilere ulaşabiliyor. Profesyonelce yapılan bu tür yöntemler karşısında yapılacak bir şey olmuyor, çünkü program kullanıcının haberi olmadan işliyor.

Samsun'da ise çok sayıda basın mensubunun, kamu görevlisinin ve vatandaşın adresleri hacklendi. Kontör, para gibi taleplerle karşılaşan kullanıcılar, adreslerini geri alabilmek için talepleri yerine getiriyor. Uzmanlar böyle bir durumda IP adreslerinin tespiti için yasal başvuruların yapılmasının gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber