Gözlüksüz lenssiz bir yaşam: Lazer

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstatistiklere göre lazer olan hastaların yaklaşık %97'si ehliyet alabilecek bir görmeye sahip oluyor. Hastaların çoğu ameliyattan hemen sonra görüşlerinde iyileşmeyi farkedebiliyor.

15 dakikalık bir müdahaleyle gözlüksüz ve lenssiz bir yaşam artık çok mümkün. Olmaz diye düşünen kişilerin bu konuda bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli ayrıntılar için Dünya Göz Hastanesi Refraktif Cerrahi Bölüm Başkanı Opr. Dr. Efekan Coşkunseven bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Kimlere lazer uygulanabilir?

E. Coşkunseven: Miyop-hipermetrop-astigmat sorunu olan 18 yaşın üzerinde, -14 dioptriye kadar miyoplar, -6 dioptriye kadar astigmatlar,+6 dioptriye kadar hipermetroplar lazerle tedavi edilebilmektedir. Ön muayene ve tetkiklerle kornea yapısı ve kalınlığı uygun olan ve sistemik hastalığı olmayan kişiler bu tedavilere adaydır. Romatizma ve diyabeti olanlarda, hamile hanımlarda, gözünde katarakt ya da glokom gibi başka göz hastalıkları olanlarda, keratokonuslu gözlerde lasik tedavisini kesinlikle önermiyoruz. Lazere uygun bulunmayan bazı hastalarımız ise örneğin derecesi çok yüksek, korneası ince olanlar yine göz yapıları uygun ise göz içine mercek yerleştirme ameliyatıyla gözlük ve lensten kurtulabiliyorlar.

Son yıllarda yeni gelişmelerle birlikte gözlük ve lenslerin tarihe karışacağı söyleniyor.

E. Coşkunseven: Göz kusuru olan hastaların çok büyük bir kısmı, kırma kusurlarını düzeltmek için gözlük ve lens kullanırlar. Gözlükle tashih geriye dönüşümlü ve emniyetlidir. Ancak yüksek miyopide olduğu gibi gözlük kalınlığının, özellikle kenarlarında artması, görme alanında bir miktar kayba sebep olduğu gibi, ayrıca kozmetik problem oluşturur. Kontakt lensler ise gözlüğe göre daha seyrek kullanılmaktadır. Kontakt lenslerin kullanımı ile ilgili komplikasyonlar çok iyi tanımlanmıştır. Bunların çoğu hafiftir. Mesela bunlar saydam tabakada sıyrılmalar, oksijen beslenme yetersizliği ve kontakt lens koruyucu solüsyonlarına karşı toksik kornea epiteli reaksiyonları. Kontakt lenslerin en ciddi komplikasyonu ise kornea iltihabıdır. Bütün bu dezavantajlar, bugün lazer ile mikro cerrahinin birleştiği Lasik Yöntemi ile bertaraf edilmektedir.

Ameliyatın komplikasyonları var mı?

E. Coşkunseven: Tıbbi uygulamaların hiçbiri komplikasyon olasılığından uzak değildir. Ancak, dikkat edilmesi gereken, bu komplikasyonları son derece nadir gördüğümüzdür.

Hastalar, bu yöntemle gözlüklerinden tam olarak kurtuluyorlar mı?

E. Coşkunseven: Hastalar, gözlükle hangi kalitede görüyorsa, gözlüksüz de aynı kalitede görebiliyorlar.

Türk doktorları da bilgi ve deneyim olarak hangi konumdalar?

E. Coşkunseven: Türk oftalmolojisi, neredeyse hiç firesiz mesleki yetenek ve teknolojik donanımı ile bu konuda zirveyi yıllar önce yakalamıştır.

Terzi dikimi elbise gibi kişiye özel yöntemler

Lazer cihazlarının teknolojileri ilerledikçe biz hekimlere hastaların gözlük ya da lensle elde ettikleri görüntüden daha kaliteli bir görüş sağlama imkanı doğdu. Bundan birkaç sene öncesine kadar her miyop hipermetrop ya da astigmat olan göz standart bir lazer programıyla tedavi olabiliyordu. Bu sebeple birçok hastayı özel göz yapısına sahip olduğundan lazere uygun bulmayarak eliyorduk. Şimdi kullandığımız teknolojiler her kişinin kendi göz yapısına özel lazeri programlama şansını bize vermekte. Böylece tüm hastalarımıza tamamen terzi dikimi elbise gibi 'kişiye özel lazer' tedavisi yapmaktayız.

VE EN SON TEKNOLOJİ

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarının refraktif cerrahi ile tedavisinde en çok kullanılan Lasik yönteminde en yeni teknoloji Intralase Lasik. Intralase Lasik kişiye özel flep oluşturma imkânı vererek ameliyatta elde edilecek başarıyı arttırıyor. Flebin kaldırılış aşamasından sonra yatak dokuya lazer yapılarak kornea şekillendiriliyor. Yöntem, korneası çok dik ya da düz, göz kapak aralığı çok dar hastalarda sorunsuz kontrollü flep oluşturmayı sağlıyor.

Avantajları çok büyük

Uzman doktor şimdiye kadar yapılan 300.000'den fazla vakada, flep komplikasyonuna bağlı operasyonun ertelenmesi olmadığını söyledi. Mikrokeratom kullanımının zor olduğu kapak aralığı dar, çok dik veya çok düz kornealı kişilerde ve yüksek astigmatlarda rahat uygulanabilirlik avantajının da olduğunu belirten Çoşkunseven, bu yöntemin da birçok yararının olduğunun altını çiziyor. Uzman doktor, 'Daha kaliteli görme Intralasik ile görsel sonuçlar daha tatminkârdır ve devamlılık gösterir. Konuyla ilgili en önemli ayrıntısı ise FDA ( Amerikan Sağlık İdaresi ) onaylı son jenerasyon lazer cihazı olma özelliğini taşımasıdır' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber