IMF ile anlaşma sağlandı, bütçeye 3.8 milyar YTL'lik blokaj geldi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye ile IMF arasında yürütülen 6. Gözden Geçirme çalışmalarının anlaşma ile sonuçlandığı belirtiliyor. Varılan anlaşmaya göre, 2007 bütçesine 3.8 milyar YTL'lik ödeneklere blokaj konuldu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yarım kalan 6. Gözden Geçirme çalışmalarında anlaşmaya varıldığı ifade ediliyor. Türkiye ve IMF'nin anlaşma noktasına geldiği dün üst düzey kaynaklar tarafından doğrulanırken; bu anlaşmanın içeriğini sağlayacak ve yürütecek olan ekonomi bürokrasisinde ise henüz anlaşma sağlandığına ilişkin bir bilginin bulunmadığı belirtiliyor. Mart ayında yaklaşık 20 gün Türkiye'de kalarak temaslarda bulunan IMF heyeti, GSMH'nin yüzde 0,6'sı (yaklaşık 3.8 milyar YTL) kadarlık bütçe önlemi alınması ile KİT'lerin orta ve uzun vadeli finansman dengesine sağlayacağı katkılar konusunda net çalışmalar ortaya konulması şartını getirerek ABD'ye dönmüştü.

Reuters'ın haberine göre 6. Gözden Geçirme kapsamında eksik kalan önlemlere ilişkin çalışmalar tamamlandı. Bu kapsamda 2007 yılı bütçesinde bazı ödeneklere blokaj konuldu; sorunun ana kaynağı olan enerji KİT ürünlerine zam yapılmaması ve harcamalarda tasarrufa gidilmesi de kararlaştırıldı. Bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, gözden geçirmenin tamamlanması için Ankara ayağında gerekli çalışmaların tamamlandığını, bütçede 3.8 milyar YTL'lik bir tutar için cari, transfer ve yatırım harcamalarına 1 Nisan itibariyle blokaj konulduğunu belirterek, "Bu çerçevede kurumların aylık harcama dağılımı, blokaj miktarları dikkate alınarak belirlendi ve ödenekler bu çerçevede serbest bırakılacak" dedi.

KİT'ler zam yapmayacak

Hükümetin Kasım 2002'den bu yana başta elektrik olmak üzere enerji KİT ürünlerinin fiyatlarına maliyet artışlarını yansıtmaması nedeniyle KİT'lerin mali yapısında zayıflama görüldüğünü kaydeden bir başka yetkili de, IMF'nin talebi kapsamında KİT'lerin mali yapılarında iyileştirmenin harcamalarında tasarrufa gidilerek sağlanacağını ve KİT ürünlerine zam yapılmayacağını söyledi.

Yetkili, IMF ile görüşmeler kapsamında sağlık alanında da gerekli adımların atıldığını, bütçe talimatı çıkarılmasına gerek kalmadan bazı önlemleri devreye koyduklarını ifade ederek, "Kontrollerin hızlandırılması isteniyordu. Bu gerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, gerek Saymanlık-2000 Projesi'nden yapılan yeşil kart hak sahipliğinin kontrolü için mekanizma başlatıldı. Buna ek olarak fiyat ayarlaması ya da tarife değişikliği kararı olmayacak. Orada IMF'ye denetimin hızlandırılması sözü verildi ve bu yerine getiriliyor" şeklinde konuştu.

Gözden geçirme mayısta bitecek

Bu arada, 14-15 Nisan 2007 tarihleri arasında Washington'da yapılacak IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları'nda da IMF heyetiyle ekonomi yetkilileri bir araya gelecek. Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığındaki ekonomi heyeti ABD'ye gidecek. Stand-by düzenlemesi kapsamında niyet mektubunun IMF'ye gönderilmesinin ardından mayıs ayında gözden geçirmenin tamamlanması ve 1.1 milyar dolarlık kredi dilimi serbest bırakılması bekleniyor. Bu arada, IMF'nin de eleştirdiği geçmiş yıllara ait konsolide bütçe rakamları merkezi yönetim bütçe formatına göre yeniden düzenlendi. Bir yetkili, geçmiş yıllarla kıyaslama yapılabilmesini sağlayacak düzenlemenin yapıldığını ve bu taahhüdün yerine getirildiğini bildirdi.

Tedbirlerin büyüklüğünü Babacan açıklamıştı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, IMF Heyeti'nin Türkiye'den ayrılmasından sonra yaptığı açıklamada; IMF ile 6. gözden geçirme sonucunda 2006 ve 2007 bütçesinde sağlık başta olmak üzere harcama tavanları aşıldığı için, GSMH'nin yüzde 0,6'sı düzeyinde tasarruf tedbiri alınacağını açıklamıştı. Bu yıl GSMH 631 milyar 393 milyon YTL olarak tahmin edildiğinden, tedbir paketinin büyüklüğünün 3 milyar 788 milyon YTL'yi bulacağı hesaplanmıştı. Babacan, bu yıla ilişkin bütçede GSMH'nin yüzde 0,3'ü kadar sapma öngördüklerini, geçen seneki yüzde 0,3'lük tavan aşımı ve bu yılki sapma toplandığında, bunun GSMH'nin 0,6'sı ettiğini belirterek; bununla ilgili tedbirlerin kesinleştirildiğini, bunların tamamen tasarruf amaçlı olduğunu vurgulamıştı. Babacan "Öyle vergi artışı veya çok acı tedbirler geliyor diye bir şey yok. Bütçemizde şu anda tespit etmiş olduğumuz ve harcanmayacağı aşağı yukarı bugün itibarıyla belli olan bazı kalemlerden tasarrufa gidiyoruz. Tasarruf denilince yanlış anlama olmasın, sağlıkla ilgili herhangi bir tedbir yok" demişti. Babacan, sağlıkla ilgili konulan bütçe ve öngörülen rakamın tamamının bu alandaki harcamalarda kullanılacağını, sağlık hizmetlerinin kalitesinden asla taviz verilmeyeceğini vurgulamıştı. Babacan, sosyal güvenlik reformunun ise seçimden sonraya kaldığını bildirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber