'Türkiye orta gelir tümseğini aşmak zorunda'

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bulut: - ''Türkiye, 80 milyon nüfusu ile üst gelir grubuna geçtiği zaman bölgesinde bambaşka bir güneş olarak parlayacaktır. AR-GE ve teknolojiye yönelik yatırımlarımızla bu tümseği aşabilir, başarıya ulaşabiliriz''

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2017 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye orta gelir tümseğini aşmak zorunda'

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, orta gelir tümseğine takılan Türkiye'nin bir an önce üst gelir grubuna geçmesi gerektiğini belirterek, ''Türkiye, 80 milyon nüfusu ile üst gelir grubuna geçtiği zaman bölgesinde bambaşka bir güneş olarak parlayacaktır. AR-GE ve teknolojiye yönelik yatırımlarımızla bu tümseği aşabilir, başarıya ulaşabiliriz.'' dedi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Küçükçekmece Belediyesi'nin desteklediği ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde projeler üreten Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi'nin açılış töreni, İZÜ Halkalı Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, üniversite olarak gıda teknolojileri konusunda çok önemli bir adım attıklarını söyledi.

Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi'ni neden kurduklarını ve bu merkezde neler yapacaklarını anlatan Bulut, ''Kendi medeniyet coğrafyamızın tarihi birikimine yaslanarak, bu coğrafyanın potansiyelini bir araştırma üniversitesi olarak en ileriye taşıyacağız. Bu medeniyet coğrafyasının en önemli konularından biri de gıda ve tarım meselesidir. Ve biz üniversite olarak yapacağımız bu bu AR-GE çalışmalarıyla, inşallah bu alanda çığır açacağız.'' diye konuştu.

Bulut, 57 İslam ülkesi içinde 2 trilyon dolarlık bir ticari hacme sahip olan helal gıda sektörünün yüzde 50'den fazlasına bir tek ülkenin, Malezya'nın öncülük yaptığını ve yönettiğini kaydetti.

İslam Ülkeleri Teşkilatı'nda (İSEDAK) Türk Standartları Enstitüsü'nün de bulunduğunu anlatan Bulut, buna rağmen Türkiye'nin helal gıda çalışmaları konusunda çok geç kaldığını belirtti.

Türkiye'nin hem kendi içinde hem de içinde bulunduğu coğrafya açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin belki kendi ulusal sınırları içinde helal gıda konusunda çok fazla problemi yok ama Balkanlar'da, Avrupa'da ve Türkiye'nin kuzeyinde yaşayan milyonlarca Müslüman var. Buralarda Müslümanların helal gıda konusunda karşılaştığı birçok sorun var. İşte Türkiye'de bugüne kadar böyle bir merkezin kurulmamış olması, gerçekten gecikmiş bir projedir. Ülke olarak kuzey ve batı coğrafyasına yönelik çok önemli hizmetler bizi bekliyor.''

- ''Türkiye orta gelir tuzağından çıkmalı''

Türkiye'nin orta gelir tuzağı ile mücadele içinde olduğunu aktaran Bulut, ekonomik liderlik ve önderlik için üst gelir grubuna bir şekilde girilmesinin şart olduğunun altını çizdi.

Bulut, şunları kaydetti:

"Türkiye, 2000'li yıllara geldiğimiz zaman, Atlas metoduna göre ortalama 2 bin dolar civarı kişi başına düşen gayrısafi milli gelire sahipti. Bugün, Türkiye 10 bin dolarları aştı. Satın alma gücü paritesine göre bu, fert başına iki katına yakın düşen bir gayrısafi gelire tekabül ediyor. Fakat son yıllarda çok hızlı ve önemli bir performans göstermemize rağmen, gelip bir yere dayandık. Bizim bu tuzağı aşmamız lazım. Ekonomik gücü yüksek, ekonomik liderlik yapabilecek seviyeye ulaşabilmek için mutlaka üst gelir grubuna geçmek zorundayız.''

Türkiye'nin 80 milyon nüfusu ile üst gelir grubuna geçtiği zaman, bölgesinde bir güneş gibi parlayacağını söyleyen Bulut, ''Bunu, AR-GE ve teknolojiye yapacağı yatırımlarla başaracak.'' dedi.

Son yıllarda Türkiye'nin AR-GE çalışmalarına pay ayırdığını fakat bunun yeterli olmadığını kaydeden Bulut, 'Üst gelir düzeyinde yer alan ülkelere baktığımız zaman, AR-GE'ye yapılan yatırımlar veya AR-GE harcamalarında Türkiye halen aşağılarda. Bizim üniversite olarak helal gıda konusunda geliştirdiğimiz proje, belki minik bir proje ama bu inşallah çok daha yeni büyük projeleri beraberinde getirecek.'' ifadelerini kullandı.

- İZÜ Teknopark projesine bakanlık onayı

İZÜ Teknopark projesinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul edildiği bilgisini de paylaşan Bulut, sözlerini şöyle tamamladı:

''Teknopark'ta yapacağımız en önemli çalışma yine gıda ve tarım üzerine olacak. Ülkelerin ekonomik kalkınması tarımsal alandaki gelişme ve başarısı ile açıklanıyor. Ülke olarak önemli tarım alanlarına ve önemli bir iklime sahibiz. Fakat şu anda tarımsal alanda kendimize yetemeyecek duruma gelmiş, dışarıdan ithalat gibi bazı durumlarla karşı karşıyayız. Bugün attığımız bu adım, Türkiye'de bu konularda yapılacak çalışmalar için çığır açacaktır.''

İZÜ AR-GE Mükemmeliyet Merkezi açılış töreni

Konuşmalarından sonra İZÜ AR-GE Mükemmeliyet Merkezi törenle açıldı. Törene, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Recep Şencan, Helal Gıda Ar-Ge Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yaman, Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, Helal Gıda Ar-Ge Mükemmeliyet Merkezi Projesi Koordinatörü Abdulkadir Şahiner katıldı.

Açılış töreninden sonra AR-GE Merkezi'nde Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut ve diğer katılımcılara, yapılacak bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber