Sabit hattan cebi'i aramayı ucuzlatan Telekom: Tek rakibim Turkcell

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Nisan 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni ücret tarifesiyle sabit hatlardan cep telefonuna yapılan aramaların cepten cebe konuşmaktan daha ucuza geldiğini belirten Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Doany, 'Artık tek rakibimiz Turkcell' dedi

Şehir içi konuşma ücretine zam yapan, şehirlerarası ve uluslararası tarifelerde ise indirime giden Türk Telekom (TT), kendisine tek rakip olarak cep telefonu operatörü Turkcell'i belirledi.

Yaptırdıkları bir ilköğretim okulunun açılışı için gittiği Malatya'da gazetecilerle bir araya gelen TT Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, "Bu pazarda Türk Telekom'un tek rakibi Turkcell. Çünkü müşteriler Turkcell'le Türk Telekom'la olduğundan daha fazla arama yapıyor. Bu gelir kaybını hak ettiği yere geri döndürmeye çalışıyoruz" dedi.

'Bir bize, bir de onlara bakın'

Ev ve işyerinde cep telefonundan ziyade sabit telefon kullanmayı teşvik ettiklerini belirten Doany, bu nedenle de en çok cep telefonu operatörleriyle rekabet halinde olduklarını söyledi.

Doany, marttan itibaren sabit telefondan cep telefonu aramayı yüzde 53, şehirlerarasını yüzde 57 ve uluslararasını yüzde 60 ucuzlatan, buna karşılık sabit ücrete yüzde 23.4 ve şehiriçi aramaya yüzde 18 zam yapan yeni ücret tarifelerinin çok eleştiri aldığının hatırlatılması üzerine, "Müşteri hem bize hem de GSM operatörlerine baksın. Biz onlardan dörtte bir ucuzuz" dedi.

'Erken ödeme siyasi değil'

Türk Telekom'un 2004 - 2007 arası zam yapmamasına rağmen cep telefonu operatörü Turkcell'in aynı dönemde kontörlü hat fiyatlarında yüzde 48 fiyat artışı gerçekleştirdiğine işaret eden Doany, "Turkcell fiyat artışına karşın müşteri şikâyet etmiyor ve sayısı da artıyor. Bizde konuşmanın kontörü 8 kuruşa geliyorken Turkcell'de kontör 25 kuruş" diye konuştu.

Türk Telekom'un yüzde 55'ini satın alan Oger Telecom'un kalan 4.3 milyar dolarlık borcunun tamamını neden peşin ödediğinin sorulması üzerine ise Doany şunları söyledi:

"Erken ödeme yapmamız siyasi sebeplere yorumlandı. Hükümete seçim hediyesi olduğu söylendi. Halbuki biz erken ödemeyi geçen yıl yapmayı planlıyorduk. Ancak piyasadaki dalgalanma yüzünden yapamadık. Dolar kuru 1.35 - 1.39 bandından 1.7 seyiyesine çıkınca bankalar bize bir süre beklemenin daha doğru olacağını söyledi. Şimdi ödemeyi geçen sene önerilenden daha iyi koşullarda yaptık."

Sabit telefondan TV şovuna SMS

Türk Telekom'un sunduğu hizmetler arasında yer alan ve sabit telefondan kısa mesaj göndermeyi sağlayan sabit SMS'in önümüzdeki dönem yaygın bir hizmet olacağını belirten Doany şunları söyledi:

"Sabit SMS'le televizyondaki yarışmalarda oy kullanmak ucuzlayacak. Sabit SMS için kullanılabilecek telefonların daha fazla satılması için promosyon yapacağız. Şimdiden 30 - 35 bin kullanıcımız var. Sabit SMS servisi telefon uygun değilse sesli mesaja dönüşüyor."

Doany, Türk Telekom'un geçen yıl eğitime 103 milyon YTL destekte bulunduğunu ve bu yıl da 100 milyon YTL eğitim yatırımı yapacağını belirterek, "Bu ülkenin geleceği eğitimle mümkün" dedi.

5 yılda 3 milyar dolar yatırım

Önümüzdeki yıllarda cep telefonlarının daha az kullanılacağı görüşünü savunan Paul Doany, Türkiye'nin telekom altyapısının gelişmiş ülkeler düzeyine çıkması için 3 milyar doların üzerinde yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

İnternet TV yatırımı

Bu yatırımı 5 - 6 yıla yayarak gerçekleştireceklerini belirten Doany şunları kaydetti:

"En büyük yatırım bakır kabloların iyileştirilmesine harcanacak. Bu da 650 milyon dolar olarak tespit edildi. Bunun yanı sıra IP TV (internetten televizyon izleme) ve yeni nesil şebekelere yatırım yapacağız. IP TV için müşteriye en yakın noktaya fiber kablo çekiyoruz. Bant genişliği 20 megabit olacak."

Faturalar değişiyor

Kırsal alanda 4 milyon yeni ADSL abonesine hizmet verebilmek için 2 sözleşme imzaladıklarını söyleyen Doany, Siemens'le yeni bir faturalandırma sistemi konusunda anlaştıklarını ve müşteri hizmetlerini iyileştirmek için ihale açtıklarını kaydetti.

Enflasyon konusunda Merkez Bankası'yla yaşadıkları tartışmaya da atıfta bulunan Doany, Merkez Bankası'nın enflasyonu hesaplama yönteminin doğru olmadığını bankaya yardımcı olmak amacıyla söylediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber