Prof. Dr. Oran, ''ders veremez'' kararına rağmen SBF'deki dersine girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 16:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesinden emekli olan Prof. Dr. Baskın Oran, Rektör Prof. Dr. Nusret Aras'ın ''ders veremez'' kararına rağmen bugün SBF'deki ''Milliyetçilik, Küreselleşme ve Azınlıklar'' dersine girdi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesinden (SBF) emekli olan Prof. Dr. Baskın Oran, AÜ Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın ''ders veremez'' kararına rağmen bugün SBF'deki ''Milliyetçilik, Küreselleşme ve Azınlıklar'' dersine girdi. Prof. Dr. Oran'ın, SBF'deki bugün vereceği ders öncesinde, SBF Öğrencileri Dayanışma Derneğince fakültenin önünde açıklama yapıldı.

Dernek adına konuşan Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Sercan Saydam, AÜ Rektörü tarafından verilen kararı eleştirdiklerini belirterek, ''Yıllarını Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrencilerine objektifliği, demokrasiyi ve bilimselliği anlatmakla geçiren Prof. Dr. Baskın Oran'a karşı girişilen bu eylem fakülte bazında bilimsel özerkliğe ve daha geniş anlamda demokrasiye indirilen bir darbedir'' diye konuştu. Prof. Dr. Oran'ın saat 13.30'da başlayan ''Milliyetçilik, Küreselleşme ve Azınlıklar'' dersine oldukça yoğun katılım oldu.

Derse SBF öğretim üyelerinin yanı sıra, AÜ İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ile Mülkiyeliler Birliği Genel Başkanı Ali Çolak ve çok sayıda öğrenci katıldı. Dersin başında basın mensuplarından görüntü almamaları ve salonda alkışlama yapılmaması isteğinde bulunan Oran, ''Bu normal bir derstir. Bu ders şov yapmak için değil. Bu bir mülkiyeli dersidir. Lütfen görüntü almayın'' dedi. Derste konuyla ilgili konuşmayan Oran, ilk ders bitiminde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Aras'ın kararını değerlendiren Oran şöyle konuştu: ''1974'ten bu yana yurt dışına araştırma yapmaya gitmedim. Yurt dışına giderken önüme 9 tane doçentlik evrakı geldi. 'Ben bunları en azından birer haftada okurum. Lütfen beni bu sefer bu görevden affedin. İlk defa 3 aylığına yurt dışına gidiyorum' dedim. Rektörlük kabul etmedi mazeretimi, benim fakültem kabul etti. Onun üzerine ben 'bu üniversitede daha fazla kalamayacağım' diyerek emekliliğimi istedim ve aldım.'' Fakültede sorumlulukları olduğunu, kendi adına ders açıldığını beliren Prof. Dr. Oran, rektörlüğe, ''bir süre yerine adam bulunana kadar ve bölümü talep ettiği takdirde derslere devam edebileceğini'' söylediğini kaydetti.

''Rektör neden ders vermemenize karar verdi'' sorusu üzerine Baskın Oran, ''Sayın Rektör, 'Böyle bir üniversitede daha fazla kalmak istemiyorum' tabirine çok alınmış. Evet ama üniversiteler alınganlıkla yönetilmez, bilimsel olarak yönetilir. Hangi dersi hangi hocanın vereceğine de fakülte kurulları karar verir'' dedi.

''Derslere yıl sonuna kadar girecek misiniz?' sorusuna ise Oran, '' Fakültem öğrencisiyle, hocasıyla, çalışanıyla benim arkamda olduğu sürece ve benden ders istediği sürece, evet'' diye cevap verdi. Rektör Prof. Dr. Aras'ın ''Konferans verebilir, ancak ders veremez'' kararını ise Oran, ''Bu sayın Rektörün verebileceği bir karar değil. Bu dekanın kararı. Bu benim sorunum değil, bu üniversitenin sorunu'' şeklinde değerlendirdi.

Ders arasında Eğitim Sen Üniversite Şubelerince yazılı açıklama dağıtıldı. Açıklamada, Prof. Dr. Aras'ın Baskın Oran hakkındaki ve AÜ'deki dekanlık seçimleri uygulamasına son verilmesi kararının eleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, ''Rektörü söz konusu antidemokratik uygulamalarına son vermeye, Prof. Dr. Baskın Oran ile ilgili işlemi geri almaya davet ediyoruz denildi.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber