Köye sahte seçmen getiren muhtara hapis

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Nisan 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oylarını artırmak için başka yerlerde oturan seçmenleri kendi köyüne kaydeden muhtarın seçim hilesi yargıya takıldı. 22 kişi için kendi köyünde ikamet ediyormuş gibi seçmen kayıt formu düzenleyen muhtar, 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara'nın Balâ ilçesi Beynam Köyü Muhtarı Musa Kuyrukçu hakkında seçim hilesi yaptığı iddiasıyla dava açıldı. Davaya bakan Balâ Asliye Ceza Mahkemesi, sanık muhtarın seçmen kütüğüne yazılma hakkı olmayan birden çok seçmene kayıt formu düzenleme suçundan 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Kararda, muhtarın 298 sayılı Seçim Kanunu'na aykırı hareket ederek, 'seçmen kütüğüne yazılma hakkı olmayan birden çok kişiye seçmen kayıt formu düzenleme' suçunu işlediği vurgulandı.

Muhtar Kuyrukçu'nun temyiz başvurusu üzerine dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yasal süre geçtiği gerekçesiyle temyiz başvurusunun reddine karar verdi. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın sanığa adli tatil sırasında gönderildiği, bu nedenle tatil bittikten sonra yapılan temyiz başvurusunun kabul edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Başsavcılığın görüşünü benimseyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere 8. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine karar verdi.

298 sayılı Seçim Kanunu'nun 142. maddesinde, seçmen kütüğüne kayıt hakkı olmayan bir seçmeni yazan veya kayıt hakkı olan bir seçmeni kütüğe yazmayan görevlilerin 1 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber