'Cepte numara taşıma ne idüğü belirsiz bir şey mi?'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Turkcell'in numara taşınabilirliğiyle ilgili itirazına ilişkin, "Yapılan itiraz, ikinci nesil sistemler ve var olan imtiyaz sözleşmesi hükümlerini ilgilendiriyor. İtiraz, alınmamış bir lisans ve onun imtiyaz sözleşmesi için olamaz, mevcut için olabilir" dedi. Acarer, '6. Türkiye, Hazar&Orta Asya, Rusya ve Karadeniz Ülkeleri Telekomünikasyon&Bilgi Teknolojileri Konferansı' sırasında soruları yanıtladı. Acarer, numara taşınabilirliğiyle ilgili mevcut imtiyaz sözleşmelerinin ikinci nesil sistemleri ilgilendirdiğini belirtti.

Turkcell'in itirazı

Tayfun Acarer, numara taşınabilirliğin kuralının, sahip olunan numaranın aynısının kullanılarak başka bir operatöre abonelik şeklinde olduğuna ve bunun bütün dünyada bu şekilde uygulandığına işaret ederek, Turkcell'in konuya ilişkin açtığı davayla ilgili soruları yanıtladı.

Acarer, "Biz bir şeyi ilk kez yapmıyoruz, dünyada hiç bilinmeyen ne idüğü belirsiz bir şey değil ki. Tüm dünyada uygulanan bir şeyi bizim yapmamız garipsenmemeli" dedi. Acarer, bir gazetecinin Turkcell'in, numara blokunun kullanılması konusunun transfer edilmesine itiraz ettiğini belirtmesi üzerine, "Numara blokunun transferine itiraz olursa, o zaman numara taşınabilirliği dünyanın hiçbir yerinde olmamalı" diye konuştu.

Turkcell'in ticari bir şirket olduğunu ve kendi doğrularına göre hareket ettiğini dile getiren Acarer, "Ancak bir konuda bu sektörde karar aldığınız zaman, herkesi aynı anda memnun etmeniz mümkün değil. Bizim Telekomünikasyon Kurumu olarak yaptığımız, tüketici menfaatlerini dikkate alarak orta yolda doğru olduğuna inandığımız şekilde devam etmek" dedi. Santralların tamamının henüz dijitale geçmediği Türkiye'de hâlâ ciddi sayıda analog santral bulunduğuna dikkat çeken Acarer, bu nedenle sabit şebekeyle mobil şebekeyi karşılaştırmanın mümkün olamayacağını ifade etti. Acarer, geçmişteki imtiyaz sözleşmeleriyle operatörlere 530'dan 539'a kadar 10 blok numara verildiğini hatırlattı. Kayıt altına alınan cep telefonlarıyla ilgili bir soru üzerine de Acarer, bu telefonların ekonomik değeri olan 6 milyar doların vergisinin alındığını vurguladı.

Rekabet: Taşıma olmalı

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak da, Turkcell tarafından dava edilen numara taşınabilirliğinin, rekabetin sağlanması açısından gerekli bir uygulama olduğunu söyledi. GSM pazarında faaliyet göstermenin bir imtiyaz olduğunu ifade eden Parlak şöyle konuştu: "Biz her alandaki bütün engellerin olabildiğince kaldırılmasını isteriz. Teknik bir kısıt yoksa geçiş de olabilmeli. Rekabet hukukunun temel bakış açısı mümkün olduğunca kısıtların kaldırılmasıdır."

Sabit hat sayısı sabitlendi

Türkiye'de sabit numara abone sayısının dört yıldır 19 milyon civarında kaldığını söyleyen Acarer, mobil abone sayısının ise her geçen gün arttığına dikkat çekti Tayfun Acarer, 1995'te faaliyete geçen GSM sektörünün şu anda yaklaşık 54 milyon abonesi bulunduğunu belirtti. Türkiye'de geniş bant internet kullanıcılarının sayısının da 3.4 milyona ulaştığını ifade eden Acarer, kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla toplam değeri 6 milyar dolara ulaşan 40 milyon cep telefonunun sisteme kazandırıldığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber