Prof. Üskül: Anayasa Mahkemesi, Köşk seçimini denetleyemez

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Nisan 2007 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 367 milletvekilinin katılmaması halinde Köşk seçimini Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklarken, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Zafer Üskül, ilginç bir çıkış yaptı.

Üskül, cumhurbaşkanı seçiminin Anayasa Mahkemesi'ne götürülemeyeceğini vurgulayarak, "Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili yasama işlemini denetleme yetkisine sahip değildir. Böyle bir dava reddedilmeye mahkum bir dava olur." yorumunu yaptı.

Verso-Cıs Uluslararası Strateji Merkezi için 'Cumhurbaşkanı Seçimi' konulu bir rapor hazırlayan Üskül, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda yapılacak bir başvuruyu kabul ederek esastan inceleme yapmasının hukuki dayanağı bulunmadığına dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili başvuru olursa 3 gün içinde karar verebileceklerini açıklamıştı. Prof. Üskül'ün raporunda, cumhurbaşkanı seçimi için Meclis'in 184 milletvekiliyle toplanmasının yeterli olduğu belirtilirken, Anayasa'da seçime başlamak için 367 milletvekili gerektiğine ilişkin hiçbir hüküm yer almadığı ifade ediliyor. TBMM İçtüzüğü'nde de cumhurbaşkanı seçimi için bir toplantı yeter sayısı öngörülmediğini vurgulayan Üskül, "Öngörülmesi de beklenemezdi, çünkü içtüzükte başkaca bir toplantı yeter sayısının öngörülmesi Anayasa'ya aykırı olurdu." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber