'Askere gözaltı yok' genelgesinde kararı Danıştay Başkanlar Kurulu verecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Nisan 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, yakalanan asker kişilerin polis tarafından gözaltına alınamayacağına ilişkin genelgesinin iptali için açılan dava ortada kaldı.

Ankara Barosu'nun genelgenin iptali için açtığı davada, Danıştay 10'uncu ve 5'inci daireleri görevsizlik kararı verdi. Davaya hangi dairenin bakacağını Danıştay Başkanlar Kurulu belirleyecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, kamuoyunda Atabeyler operasyonu olarak bilinen soruşturma sırasında polisin bir subayı gözaltına almasının ardından başlayan tartışmalar sırasında, çıkardığı bir genelge ile asker kişilerin gözaltına alınamayacağını belirtmişti. 6 Temmuz 2006 tarihli 'Asker Kişiler' konulu genelgede, ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda suçüstü hali olsa dahi polisin, bir askeri ya da silahlı kuvvetlerde görevli bir sivili gözaltına alamayacağı kaydedilmişti.

Ankara Barosu Başkanlığı'nın, Danıştay'a açtığı dava dilekçesinde, genelgenin, Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği hükümlerine aykırı olduğu savunuldu. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerde, yönetmeliğin 6. maddesine göre yakalanan kişinin kaçmasını, kendisine veya başkasına zarar vermesini önlemek amacıyla kaba üst araması yapılabileceği, kişinin varsa silahtan arındırılabileceği, eser ve delillerin yok edilmesini veya bozulmasını önleyecek tedbirlerin alınabileceği hatırlatıldı. Dilekçede, "Genelge, ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde yakalanan asker kişilere uygulanmasını engellediği için hukuka aykırıdır ve yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi gereklidir." denildi.

Ankara Eryaman bölgesinde 'Atabeyler Çetesi'ne yönelik operasyonda polis ile asker arasında yetki tartışması yaşanmıştı. Savcılık soruşturmasında, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşı, polis tarafından gözaltına alınmıştı. Yüzbaşı gözaltına alındığında komutanlarına bilgi vermesi de sağlanmış, cumhuriyet savcısınca ifadesi alınamadan Ankara Merkez Komutanlığı'ndan gelen askerlere teslim edilmişti. Polis daha önce kamuoyunda Sauna Çetesi operasyonunda Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan ihraç edilen Yüzbaşı Nuri Bozkır'ı gözaltına almış, savcı da Bozkır'ın ifadesini TEM şubesinde almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber