TMSF, doktora tezi oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Nisan 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) batık bankalarla ilgili çalışmaları Marmara Üniversitesi'nde doktora tezine konu oldu.

Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Ana Bilim Dalı'nda doktorasını yapan Hicabi Ersoy'un tezinde, Türkiye'nin tahsilat bakımından 1990'lı yıllarda bankacılık kriziyle sarsılan Meksika'dan çok iyi olduğu belirtildi.

Çalışmada, TMSF'nin başarılı bir örnek olan G. Kore'nin performansını da yakaladığına dikkat çekildi.

"Finansal Krizlerin Çözümleme Süreçleri ve Yöntemleri" başlıklı tezde, bankacılık sistemlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla G.Kore'de 22 milyar dolar ve Meksika'da 61.5 milyar dolar tutarında kamu kaynağının kullanıldığı belirtildi.

39.3 milyar dolar

Türkiye'de bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasında kullanılan kamu kaynağının 39.3 milyar dolar olduğunun ifade edildiği çalışmada, sorunlu kredilerin çözümünde tasfiye oranının defter değerine göre oranı Meksika'da yüzde 4.6, G.Kore'de yüzde 36, Türkiye'de ise yüzde 148 olarak tespit edildi.

Teze göre, bankacılık krizi yaşayan Güneydoğu Asya ülkelerinde toplumun katlandığı maliyetin GSYİH'nin yaklaşık yüzde 15'i ile yüzde 45'i arasında, Türkiye'de ise yüzde 31.8'i oranında gerçekleştiğine dikkat çeken Ersoy, Meksika'da da bankacılık krizinin çözümlenmesi amacıyla kullanılan kamu kaynaklarının tutarının Eylül 1999 itibarıyla 104 milyar dolara yani GSYİH'nin yüzde 19.3'üne ulaştığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber