112 acil servisine gelen ihbarların yüzde 98'i asılsız

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık Sendikası Edirne Şube Başkanı Alim Kanpolat, zor şartlarda çalışan sağlık personelinin 112 Acil Servis hattını gereksiz yere meşgul edenlerle uğraştığını belirtti. Kanpolat, 112'ye gelen telefonların yüzde 98'inin sahte olduğuna dikkat çekti.

İnsanların ölüm kalım mücadelesi verdikleri bir zamanda yanlarında olan, onlara sağlık hizmeti vermeye çalışan 112 Acil Servis çalışanları bugün birçok sorunla baş başa bırakıldıklarını ifade eden Kanpolat, en önemli sorunlardan birinin de hattın gereksiz yere meşgul edilmesi olduğunu söyledi.

12 Acil Servis çalışanlarının sorunlarının iki taraflı olduğunu belirten Kanpolat, şunları kaydetti: "İdareciler tarafından sorunlar görmezden geliniyor. Ayrıca şu ana kadar çalışanlarla ilgili olumlu hiçbir düzenleme yapılmadı. 112 acil servis çalışanlarının çalışma şartları iyileştirilmesi gerekmektedir. Eski barakalardan bozma yapılar ve hastanelerde kullanılmayan küçük odalar 112 acil servis çalışanlarına tahsis edilmemelidir. 24 saat aralıksız hizmet veren bu insanların çalıştıkları mekanlar hizmet üretmeye ve görev sonrası dinlenmeye uygun hale getirilmelidir."

112 acil servis çalışanlarının yürüttükleri hizmette zamanla yarıştıklarını dikkat çeken Kanpolat, "112 personeli olay yerinde yaptıkları müdahalelerde kendi hayatlarını da riske atmaktadırlar. Bu yüzden iş riski tazminatını fazlasıyla hak etmektedirler. Bir an önce bu haktan yararlandırılmalıdırlar. Personelin maaşında iyileştirme yapılmalı, insanları yaşama döndürenlerin maaşları insanca yaşanacak bir seviyeye çıkartılmalıdır. Görev yaptıkları kurumlarda çalışanlar yemek hizmetinden yararlandırılmalıdır. Ambulansların teknik açıdan yetersiz oluşu nedeniyle personel hizmet vermekte sıkıntı yaşamaktadır. Araçlar çağın ihtiyaçlarına göre yeniden modernize edilmelidir. Ayrıca genelge çıkmasına rağmen bazı kurumlarda hala ambulanslara kasko yapılmamaktadır. Ambulans şoförlerinin mağduriyetine yol açacak durumların önüne geçilmesi için bu araçların bir an önce kaskosu yapılmalı, bakanlık bu konunun takipçisi olmalıdır." şeklinde konuştu.

"Halkımıza hizmet vermek için çalışan 112 Acil Servis çalışanları, bilinçsiz ve art niyetli insanların amaç dışı telefonları yüzünden görevlerini yeterince yerine getirememektedir" diyen Kanpolat, sözlerini şöyle sürdürdü: "112'ye gelen ihbarlardan yüzde 98'i sahtedir. Çağrıların sadece yüzde 2'si sağlıkla ilgili olmaktadır. Yemek tarifi sormadan, cep telefonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye kadar 112 servis telefonu bilinçsiz veya art niyetli insanlar tarafından lüzumsuz yere meşgul edilmektedir. Yanlış ihbarlar, adres yetersizliği ve trafikte ambulanslara yol verilmesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazen olay yerine ambulanslar geç kalabilmektedir. Bu nedenler göz ardı edilerek ambulans gecikmelerinin Ambulans rezaleti şeklinde kamuoyuna yansıtılması nedeniyle birçok acil servis çalışanı sağlık hizmeti vermeye çalıştığı olay yerinde şiddete maruz kalmıştır. Ne yazık ki bir yıl süreyle 112 Acil Servis'te çalışıp da darp edilmeyen hekim ya da sağlık personeli bulmak imkansızdır. Bu konuda öncelikle vatandaşlarımız bilinçlendirilmelidir. Ambulansların boş yere siren çaldığı gibi bir takım art niyetli düşüncelerin önüne geçilmelidir. Hasta sahipleri tarafından 112 acil servisine hasta taşıyıcısı muamelesi yapılmamalıdır. Ayrıca ne yazık ki 112 acil servisi görev alanına girmeyen vakalara siyasilerin baskısı idarecilerin açık kapı bırakması nedeniyle yönlendirilmektedir. Başka bir insanın hayatını tehlikeye atabilecek bu tür uygulamalara son verilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber