Anneleri bırakıp kaçıyor, adlarını hemşireler koyuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstenmeyen gebelikler ve gayrimeşru ilişkiler bebek bırakma olaylarının artmasına sebep oluyor. Ankara'nın iki önemli hastanesinin başhekimine göre terkedilen çocuk sayısı artıyor. Bu bebeklere isimlerini daha çok hemşireler veriyor.

Annelerinin terk ettiği bebeklere devlet sahip çıkıyor. Bir müddet bakımları hastanede yapılıyor ve daha sonra SHÇEK'e teslim ediliyor.

Türkiye'de 1 milyon çift çocuk sahibi olmak için yanıp tutuşurken, bazı anneler bebeklerini hastanelerde bırakıyor. Ülkenin en büyük doğum merkezi Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'terk edilen bebek' sayısı eksik olmuyor. Son olarak annesi tarafından terk edilen ve 1 ay boyunca hastane personelinin sahip çıktığı Zeynep bebek aynı dramı yaşadı. 3 kilo 70 gram ve sağlıklı olarak dünyaya gelen Zeynep, geçtiğimiz günlerde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'na verildi. Zeynep gibi birçok bebek yeni doğan ünitelerinde bırakılıyor. Bebeklerin bırakılmasında anne baba arasındaki anlaşmazlıkların yattığını belirten hastanenin Başhekimi Op. Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, hastanelerinde yıllık ortalama 10 bebeğin sahipsiz bırakıldığını söylüyor. 8 aylık olana kadar takip edilen sahipsiz bebeklerin bile bulunduğu bilgisini veren Mollamahmutoğlu, bebeklere hastane personelinin isim verirken dikkat ettikleri hususu, "Hayata ümitle bakmaları için isimlerini Umut, Yalçın, Gökhan koyuyoruz." ifadeleriyle anlatıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçen yıl 22 bin tüp bebek uygulaması yapıldı. 1 milyon kadın ise evlat sahibi olabilmek için çocuk özlemiyle yanıp tutuşuyor. Gayrimeşru ilişki sonucu dünyaya gelen çocukların daha çok bırakıldığı doğumhanelerde, anne ile baba arasındaki anlaşmazlıklar bebeklerin terk edilmesinde etkili oluyor.

Ankara Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Sami Erbay ise terk bebeklerin ailenin istemediği gebeliklerde yaşandığını ifade ediyor. Bırakıp kaçma vakalarını bazen öğrencilerin yaptığına dikkat çeken Erbay, "Bu çok önemli sosyal bir sorun. Kimsesiz çocuk sayısı artıyor. Üzerine gidilmesi gerekiyor." çağrısında bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber