Devlet ÇEAŞ'ı aldı; ama çalışanlarını lojmanlardan bir türlü çıkaramıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nun imtiyaz sözleşmesini feshetmesinin ardından Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı tarafından el konulan Çukurova Elektrik AŞ'nin (ÇEAŞ) lojmanları 4 yıldır teslim alınamıyor.

Bakanlık, 60 lojmandan 41'ini açtığı davalar sonucunda tahliye ettirdi. Ancak 19 lojmanda, şirketin eski sahibi Uzanların avukatları, üst düzey yöneticileri ve mühendisleri oturmaya devam ediyor. Lojmanlardan çıkmamalarına gerekçe olarak da, ÇEAŞ eski yönetiminin Danıştay'da açtığı davaların sonuçlanmamasını gösteriyorlar. Aradan geçen 4 yıllık süreye rağmen Danıştay İdari Davalar Kurulu'nda konunun kararara bağlanamamasının altında ise ilginç bir girişim yatıyor. ÇEAŞ'a el konmadan önce lojmanlar, Uzanlar tarafından kendilerine ait taşeron Mai Madencilik firmasına kiralanmış. Dolayısıyla hukuki anlamda ÇEAŞ'la doğrudan bir bağlantı kurulamıyor.

Bakanlar Kurulu, 11 Haziran 2003'te, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ÇEAŞ arasında imzalanan 'İmtiyaz ve Görev verme Sözleşmesini' fesh ettti. Şirketin Enerji Piyasası Yasası'na muhalefet etmesi de karara gerekçe gösterildi. Bakanlar Kurulu'nun söz konusu adımında sonra Emerji Bakanlığı ÇEAŞ'a el koydu. Maliye Bakanlığı ise şirtete ait olan gayri menkullerin tapu iptali ve tescili, yararlanma ya da kullanım haklarının iptali ve tescili için toplam 138 ayrı dava açtı. Bu davaların 33'ü sonuçlandı. Sonuçlanan davalardan üçü dışında tamamı idarenin lehine neticelendi.

Adana Defterdarı Tamer Utkucu, aleyhte sonuçlanan üç davanın ise esastan değil usulden kaynaklandığını söyledi. Utkucu'nun verdiği bilgiye göre, Hazine'nin hak ve menfaatlerinin korunması bakımından davalar hassasiyetle takip ediliyor. Şu ana kadar tapu kayıtlarının iptali ve tescili için 58 dava açıldı, bunların 32'si devam ediyor ve 26 dava kesinleşti. Lojmanların tahliyesi için de 19 dava açıldı ve 4'ü kesinleşti. Ancak, daha sonra Yargıtay, bu davalar hakkındaki işlemleri durdurdu. Danıştay İdari Davalar Kurulu'nda bazı davaların sonuçlanmamasını buna gerekçe gösterdi.

Davalar sonuçlandığında kamu adına kullanılan arazilerin tapuları devlete geçiyor. Adana Defterdarlığı'nın ÇEAŞ hakkında açtığı davaların büyük bir bölümü, Enerji Bakanlığı'nın bu şirket ile olan sözleşmesini fesh etmesi sebebiyle elektrik dağıtım, iletim ve üretim aşamasında kullandığı arazilerin tapularının, devlete geçmesi için açılan davalar oluşturuyor. ÇEAŞ, elektrik ihtiyacını karşıladığı Çukurova bölgesinde üretim, iletim ve dağıtım yapmak için, elektrik direklerinin, havai hatların, trafo merkezlerinin kurulu bulunduğu arazileri kamu adına kullanıyordu.

Şirtetin Uzanlar döneminde ve daha önce satın alınan 60 lojmandan 41'i boşaltıldı. Boşaltılmayan 19 lojmanda oturaların tamamı Uzanların avukatları, şube müdürü, birim amirleri ve mühendislerden oluşuyor. Başka kurumda iş bulanların lojmanı boşalttığı öğrenildi. İş bulamayan yöneticiler veya kurum avukatlığını yapanlar ise lojmanları kullanmaya devam ediyor. Mahkemenin uzamasında lojmanların şirtete el konmadan önce Uzanlar tarafından kendilerine ait taşeron Mai Madencilik'e kiralanmış olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber