Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulmasını öngören Kanuna şartlı onay

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ``Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun``u onaylayarak Başbakanlığa gönderdi. Sezer Yasa`da değişiklik istedi. Cumhurbaşkanlığı`ndan yapılan açıklamada, ``Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun``unun, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanarak Resmi Gazete`de yayımlanmak üzere ilgi yazı ile birlikte Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.

CUMURBAŞKANI İSTİSNALAR ARASINDA DAHİ GÖSTERİLEMEZ
Sezer, Başbakanlığa gönderdiği Yasa`da düzeltme istediğine ilişkin yazıda, birinci madde`de yer alan, ``Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı mensupları ve üniversiteler hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz`` cümlesine dikkat çekti. Sezer, bu cümledeki ``Cumhurbaşkanı`` kelimesinin Anayasaya aykırı olacağını belirterek, Anayasanın 104 ca 105`nc maddesine atıfta bulundu. Sezer, ``Cumhurbaşkanı`nın siyasal sorumsuzluğu ile görev ve yetkilerinden dolayı cezai sorumsuzluğunun ilke olarak benimsendiği görülmektedir`` dedi. Sezer ek düzeltme isteğinde şöyle dedi: ``Yukarıda açıklanan anayasal konumu nedeniyle Cumhurbaşkanı`nın, kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini saptayarak uygulamayı gözetmek üzere Kamu Görevlileri Etik Kurulu`nun kuruluş, görev, çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi amacıyla kabul edilen bir yasa kapsamına alınmasına olanak yoktur. Yasa kapsamında bulunmayan, bulunması olanağı da olmayan Cumhurbaşkanı`na, kapsamın istisnaları arasında yer verilmemesi gerekmektedir.``

ETİK YASASI
Yasa uyarınca Başbakanlık bünyesinde 11 kişiden oluşan ve tüzel kişiliği bulunmayan Kamu Görevlileri Etik Kurulu oluşturulacak. Kurul, Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, TSK ve yargı mensupları ile üniversiteler dışındaki tüm kurum ve kuruluş mensuplarının durumlarını inceleyebilecek. Kurul üyeleri, Bakanlar Kurulu tarafından, eski bakanlar, eski il belediye başkanları, emekli Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üyeleri, müsteşarlık, büyükelçilik, valilik, bağımsız ve düzenleyici kurul başkanlığı yapmış veya emekliye ayrılmış olanlar ile üniversitelerde rektörlük ve dekanlık yapmış olanların yanı sıra kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında en üst kademe yöneticiliği yapmış olanlar arasından 4 yıllığına seçilecek. Bakanlar Kurulu bu üyeleri yeniden seçebilecek. Görevi kötüye kullanmak veya yüz kızartıcı bir suçtan mahkum olması durumunda Kurul üyesi, Başbakan tarafından görevinden alınacak.

KURUL ÜYELERİ GÜNLÜK 110 MİLYON ALACAK
Kurul başkan ve üyeleri, gerektiğinde alacakları harcırahlar hariç olmak üzere, fiilen görev yaptıkları her gün için 110 milyon lira huzur hakkı alacak. Bu ödemeden damga vergisi hariç hiçbir kesinti yapılmayacak. Kurul üyelerinin Emekli Sandığından aldığı aylık varsa bunları da kesintiye uğramadan almaya devam edecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında etik davranış ilkelerine aykırı uygulamalar bulunduğu iddiasıyla, en az genel müdür veya eşiti seviyedeki kamu görevlileri hakkında Kurul`a başvuru veya ihbarda bulunulabilecek. Diğer kamu görevlilerinin, etik davranış ilkelerine aykırı uygulamaları bulunduğu iddiasıyla yapılacak başvurular, ilgili kurumların yetkili disiplin kurullarına yapılacak. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, başvuru ve ihbarlar hakkındaki inceleme ve araştırmasını etik davranış ilkelerinin ihlal edilip edilmediği çerçevesinde en geç üç ay içinde sonuçlandıracak. Kurul inceleme ve araştırma sonuçlarını Başbakanlık makamına yazılı olarak bildirecek. Kurul, bir kamu görevlisinin, etik davranış ilkelerine aykırı işlem veya eylemini tespit etmesi ve bu kararın kesinleşmesi halinde kararını Resmi Gazete`de yayınlatacak. Yargının bukararla ilgili olarak vereceği olası iptal kararı da Resmi Gazete`de yayımlanacak. Sözkonusu kurul, mal bildirimlerini gerektiğinde inceleme yetkisine sahip olacak. Mal bildirimlerindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol amacıyla, banka ve özel finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili kişi ve kuruluşlar istenen bilgileri en geç otuz gün içinde Kurul`a ulaştıracak. Kurul, hediye alma yasağının kapsamını belirlemeye ve en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini her takvim yılı sonunda bu görevlilerden istemeye yetkili olacak.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber