SSK'lıların ilaç çilesini sona erdirecek düzenleme son aşamasında

Haber Giriş : 08 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serbest eczanelere açılma bedelinin SSK'ya, dolayısıyla da sosyal güvenlik sistemine yıllık ek maliyeti yaklaşık 1 katrilyon lira olarak tahmin ediliyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) şemsiyesi altında sağlık hizmeti alan yaklaşık 30-35 milyon vatandaşın ilaç çilesine son verecek projenin hayata geçirilebilmesi için, ilaç sektörü ile pazarlıklarda son aşamaya gelindi. Uygulama, SSK'nın ülke çapındaki yaklaşık 25 bin eczanenin en az 20 bini ile sözleşme yapması ile başlayacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun talimatları ve SSK'lıların istedikleri eczaneden ilaç alabileceklerine ilişkin uygulamanın yakında başlatılacağı açıklamaları, bu konudaki çalışmalara hız verdi.

Hazırlıkları yürüten komisyonda Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları ile Hazine ve DPT Müsteşarlıkları, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün de aralarında olduğu ilgili kamu kurumları ile Türk Eczacılar Birliği ve ilaç işverenleri temsil ediliyor. Geçen haftaki komisyon çalışmaları, ithal ilaç işverenlerinin, Sağlık Bakanlığı'ndan bazı talepleri olduğunu belirterek, ?Sağlık Bakanlığı'nın yanıtını bekliyoruz. SSK'nın indirim isteğini, Bakanlığın bize vereceği yanıta göre karara bağlayacağız. Bu nedenle bize biraz süre verin' isteğinde bulundu.

SSK'lıya ?istediği yerden ilaç alma ilaç özgürlüğü' getirecek uygulama için ilgili Komisyon dün yeniden toplandı. Çalışmaları yürüten bir yetkili, şu bilgileri verdi: ?Çok yoğun bir mesaiyle uzun süredir çalışıyoruz. SSK olarak biz, ülkede en yaygın hizmeti veren, en büyük sosyal güvenlik kuruluşuyuz. Dolayısıyla, bizim piyasayı düzenleme işlevimiz de var. Biz, bundan önce olduğu gibi piyasadeki etkinliğimizi başta SSK'lılar olmak üzere bütün halkımız ve kamu hazinesi lehine devreye sokup, en düşük fiyatlarla sözleşme yapmak istiyoruz. Bunu da başaracağız. Bir yandan, uygulamanın SSK'ya getireceği mali yük konusunda analiz çalışması yürütülüyor. Aslolan hem kamu maliyetisini gözeten, hem de SSK'lıların da hak ettikleri şekilde kolayca ilaca ulaşmalarını sağlamak.'

İlaç almada, SSK'lılar aleyhine olan ?ikinci sınıf vatandaş' muamelesini bitirecek projenin, sosyal güvenlik sistemine maliyeti ise ağır olacak. Kurum'un serbest eczanelere açılma bedelinin SSK'ya, dolayısıyla da sosyal güvenlik sistemine yıllık ek maliyeti yaklaşık 1 katrilyon lira olarak tahmin ediliyor. Bakan Başesgioğlu, ilaç fiyatlarındaki son indirimle bu rakamın biraz düşebileceğini söyledi. Başesgioğlu, uygulamanın getireceği ek yükün mali portresinin çıkarılması için talimat verdiğini belirterek, kabaca 1 katrilyon olarak telaffuz edilen yıllık maliyetin, Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarını düşüren uygulamasıyla 500 trilyona düşebileceğini ifade etti. Bakan, tıbbi cihazlarda olduğu gibi ilaçtaki savurganlığın ve kaçağın en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınacağını kaydetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber