'Sahipsiz cesetler kadavra olmalı'

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEU) kadavra nakli nedeniyle bir profesörün görevinden olması, gözleri "kadavra sıkıntısı"na çevirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Aralık 2017 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sahipsiz cesetler kadavra olmalı'

Türkiye'deki üniversitelerin ciddi anlamda kadavra eksiği yaşadığını söyleyen uzmanlar, bazı doktorların kadavra görmeden mezun edildiğini söylüyor. Uzmanların talebi, kimsesiz cenazelerin hemen defnedilmemesi. DEÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden, üniversiteye ait 2 kadavrayı özel bir üniversiteye naklettirdiği iddiasıyla görevden alındı. Kadavra tartışması bir çok üniversite için geçerli. Tıp fakültesi bulunan üniversitelerin çoğu kadavraya ihtiyaç duyuyor. Kadavra bağışının azlığı nedeniyle öğrencilerin anatomi derslerinde zorlandığı belirtildi.

Farkındalık lazım

"Her yıl tıp fakültelerine ortalama 10 bin civarı öğrenci alınıyor. Bu her yıl 600-700 civarı kadavraya ihtiyaç olduğunu gösteriyor" diyen Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Şendemir, yıllık kadavra bağışının ise 6-7'ye bile ulaşmadığını belirtiyor. Şendemir, "Köklü tıp fakültelerimiz bile gerekli sayının 10'da birinin üstüne çıkamıyorlar. Benim de görev yaptığım Uludağ Üniversitesi'nde bu yıl 320 öğrencimize sunabildiğimiz sadece iki yeni kadavra var. Akli melekeleri yerinde olan herkes bedenini bağışlayabilir. ABD'de aşırı kiloluların, pek çok yerde bazı bulaşıcı hastalığı olanların bağışçı olmasına izin verilmiyor. Bizim henüz öyle bir lüksümüz yok. Daha çok farkındalığa ve tanıtıma ihtiyaç var. Dernek olarak yedi yıldır 24-31 Ekim haftasını 'Beden Bağışı Farkındalık Haftası' olarak değerlendiriyoruz. İdeal olarak en çok 15 öğrenciye bir kadavra sunabilmeliyiz" dedi.

İthal olanı 15 bin dolar

Birçok üniversitenin kadavra ihtiyacı olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Esat Adıgüzel, "Üniversitemize 20 yılda sadece 5 kadavra bağışı yapıldı. İthal kadavranın maliyeti ise 15 bin dolar. Devlet hastaneleri sahipsiz cesetleri üniversitelere haber vermiyor. Haber verilse o cesetleri 6 ay saklıyoruz. Bu süreçte kimse sahip çıkmazsa kadavra olarak kullanabiliyoruz. Bu sistem bile çalışsa tıp fakültelerindeki kadavra sayısı artar" dedi.

BURAK DURSUN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber