'Göz'de CIA ve NASA teknolojisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10-15 dakikalık bir müdahaleyle gözlüksüz ve lenssiz günlük işlerini yapacak hale gelmeyi düşünenlerin bu konuda bilmesi ve dikkat etmesi gerekenleri Dünya Göz Hastanesi Refraktif Cerrahi Bölüm Şefi Op. Dr. Efekan Coşkunseven ile görüştük

Miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme kusurlarında son 10 yıldır sıklıkla uygulanan lazer tedavileri her geçen gün teknik olarak gelişiyor ve daha çok göz kusurunun iyileştirilmesinde yeni olanaklar sunuyor. Aynen parmak izlerimiz gibi göz yapılarımız da birbirinden farklıdır. Lazer teknolojisindeki gelişmeler artık kişilere "Terzi Dikimi Elbise" gibi göz yapısına özel lazer tedavisi olma imkanı veriyor.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ NEDİR?

Dr. Efekan Coşkunseven kişiye özel tedavi nedir konusundaki sorumuzu şöyle yanıtladı: ?Lazer cihazlarının teknolojileri ilerledikçe hastaların gözlük ya da lensle elde ettikleri görüntüden daha kaliteli bir görüş sağlama imkânı doğdu. Bundan birkaç sene öncesine kadar her miyop, hipermetrop ya da astigmat olan göz, standart bir lazer programıyla tedavi olabiliyordu. Bu yüzden birçok hastayı özel göz yapısına sahip olduğundan lazere uygun bulmayıp eliyorduk. Günümüz teknolojisi herkesin kendi göz yapısına özel lazeri programlama şansı veriyor. Böylece hastalarımıza terzi dikimi elbise gibi ?kişiye özel lazer' tedavisi yapıyoruz. Günümüzde standart lasik olma şansı olmayan hastalarımız yukarıda da belirttiğim alternatif lazer yöntemlerini olabilmektedir. Hastanelerimizde yapılan lazer tetkikler sonucunda hastalarımıza göz yapılarına uygun olan lazer yöntemi öneriyoruz?

n En çok tercih edilen yöntem nedir ?

?Custom Vue en çok tercih edilen yöntem şu anda. Kişiye özel tedavi olan Advanced CustomVue gözde daha başarılı tedavi imkanı sağlıyor. Standart lasik tedavisi gözdeki numaraların doktor tarafından bilgisayara girilmesi ile uygulanıyor. Wavefront da ise göze gönderilen bir ışık. Fundus tabakasına kadar değişikliklere uğruyor buradan tekrar yansıyor ve aberometre dediğimiz çok hassas cihazlar tarafından kopyalanıyor sanki parmak izi gibi. Dijital bir karta yazılan bu bilgiler ışığında korneada yeni şekillendirme yapılıyor. İleri Kişiye Özel Tedavi gözün haritasi çok daha kapsamlı bir biçimde çıkarılıyor. Fourier analizi dediğimiz bu özellik çok daha hassas bir sonuç alınmasını sağlıyor.?

ASTİGMATTA KULLANILIYOR

CIA'in ve NASA'nın kullandığı teknoloji göz problemlerine de çözüm oluyor öyle mi? ?Evet.'Çok özel bir teknoloji ile iris tabakasının lazer cihazı tarafından algılanarak gözdeki en ufak dönme hareketleri bile tespit ediliyor. Lazer cihazı adeta göze güdümleniyor. Bu bildiğimiz göz takip sistemlerinden farklı olarak gözün kendi ekseni etrafındaki hareketleri takip ediliyor. ?

n Yönte m hangi göz sorununda etkili?

?1 numaranın üzerindeki astigmatlarda bu yöntemi öncelikle tercih ediyoruz. Çünkü astigmatig tedavide operasyon sırasında kafa pozisyonu, gözün kendi ekseni etrafındaki hareketleri astigmatik tedavinin başarısını etkiliyor. Yapılan araştırmalar tedavi sırasında çok hafif bir dönme hareketinin bile sonucu çok olumsuz etkilediğini gösteriyor. Bu yöntemleri uygularken daha çok intralase yöntemini tercih ediyoruz. Gözlük ve lense oranla daha iyi görüş sağlayan kişiye özel lazer yöntemleri ile kartal görüşü sağlamak artık hiç uzak değil. Lazer de amaç konfor. Ameliyatta önce güven olmalı ve dünya teknolojileri kullanılarak mükemmel sonuç hedeflenmeli. ?

KiMLER LAZER OLABiLiR?

Miyop-hipermetrop- astigmat sorunu olan 18 yaşın üzerinde hipermetroplar lazerle tedavi edilebilmektedir. Ön muayene ve tetkiklerle kornea yapısı ve kalınlığı uygun olan ve sistemik hastalığı olmayan kişiler bu tedavilere adaydır. Romatizma ve diyabeti olanlarda, hamilelerde, gözünde katarakt ya da glokom gibi başka göz hastalıkları olanlarda, keratokonuslu gözlerde lasik tedavisini kesinlikle önermiyoruz. Hastanelerimizde ayda ortalama 5000 kişi lazer muayenesinden geçmekte göz yapısı uygun bulunan 1500 kişi lazer olabilmekte

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber