AK Parti takvimi öne çekmek istiyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti olası krizleri gözeterek, aday başvurularının dolacağı 25 Nisan'dan bir veya en geç iki gün sonra seçim sürecini başlatmayı planlıyor.

Meclis Başkanı Arınç'ın partilere sunduğu iki alternatifli seçim takviminin ilkinde 4 turlu seçimin ilk turu için 26 Nisan öngörülüyor. İkinci takvimde ise ilk tur 3 Mayıs'ta

TBMM Başkanlığı'nın hazırlayarak partilere sunduğu cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin alternatifli seçim takvimi tartışma yarattı. Anamuhalefet partisinin 367 sayısını gerekçe göstererek, Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağı restini çekmesi, TBMM Başkanlığı tarafından hazırlanan seçim takviminde değişiklik yapılmasını gündeme getirdi. AK Parti'nin olası krizleri gözeterek, aday başvurularının dolacağı 25 Nisan'dan bir veya en geç iki gün sonra seçim sürecini başlatmak eğilimi içinde olduğu öğrenildi. Meclis Başkanı Bülent Arınç, geçtiğimiz hafta partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek alternatifli seçim takvimini sunmuştu. Arınç'ın sunduğu birinci takvim, 4 turlu seçimin ilk turunun 26 Nisan, 2'nci turunun 1 Mayıs, 3'üncü turunun 8 Mayıs ve 4'üncü turunun da 15 Mayıs'ta yapılmasını öngörüyor. Alternatif takvime göre ise seçimlere 3 Mayıs'ta başlanıyor. 7 Mayıs'ta 2'nci tur, 11 Mayıs'ta 3'üncü tur ve 15 Mayıs'ta da son tur yapılacak. 367 tartışmaları ve CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gideceği konusundaki restinin AK Parti'yi endişelendirdiği belirtiliyor. Kötü senaryoları da hesaba katan AK Parti'nin, seçim takvimini mümkün olduğunca öne çekme kararı aldığı bildirildi. Bu yüzden, iktidar partisinin adaylık işlemlerinin tamamlanmasının ardından seçim turlarının hemen başlatılması eğiliminde olduğu belirtiliyor. AK Parti, bu çerçevede TBMM'nin hazırladığı iki takvimden ilkine sıcak bakıyor. Hatta belirlenen takvimde de revizyon yapılarak, ikinci turun en geç 29 veya 30 Nisan'da, 276 sayısının aranacağı ve AK Parti'nin destek vereceği adayın kesin olarak seçileceği, üçüncü turun ise 2 veya 3 Mayıs'ta yapılması planlanıyor.

367 KRİZİ PATLAK VERİRSE

İkinci takvimin kabul edilmesi durumunda seçim sürecinin stresli geçebileceği yorumu yapılıyor. ANAVATAN veya DYP oylamalara katılmaz ve CHP toplantı için 367 sayısının bulunmadığını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi'ne başvurursa, tehlike çanları çalmaya başlayacak. Zira ikinci takvime göre ilk tur 1 Mayıs tarihinde yapılacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararını geciktirmesi durumunda Meclis zorunlu olarak seçime gitmeyle karşı karşıya kalabilir. TBMM'nin, Anayasa'ya göre, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini en geç 16 Mayıs'a kadar sonuçlandırması gerekiyor. Bu tarihe kadar cumhurbaşkanı seçimi tamamlanmazsa, hemen seçime gidilecek.

GRUP KARARIYLA KABUL ETTİRECEK

Meclis Başkanlığı'nın hazırladığı takvimler önümüzdeki hafta TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında yapılacak toplantıda masaya yatırılacak. Burada partilerin değişiklik teklifleri görüşülecek. AK Parti'nin istediği değişiklik yapılmazsa, uzlaşma sağlanamayacak ve seçimlerin yapılmasına ilişkin takvim ?grup kararı" olarak TBMM gündemine inecek. Meclis'te yapılacak görüşmelerin ardından öneri oya sunulacak. Sonuçta, seçim takvimi konusunda oy çokluğuna sahip olduğu için AK Parti'nin dediği olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber