Eğitim-Sen tüm yurtta 'ek ders' eylemi yapıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2007 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAN EĞİTİM-SEN'DEN EK DERS VE ATAMA UYGULAMALARINA TEPKİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi üyesi bir grup eğitimci, ek ders ve yönetici atama uygulamalarını protesto ederek, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Sanat Sokağı'nda gerçekleştirilen eylemde grup adına basın açıklaması yapan

Eğitim-Sen Van Şubesi Genel Sekreteri Müzahit Karakuş, ek ders ve yönetici atamalarıyla ilgili düzenlemenin haksızlık ve eşitsizlikler ortaya çıkardığını söyleyerek, "Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders ve ek ders saatlerini düzenleyen mevzuatta değişik yapılmıştır. Siyasal kadrolaşma yolunda yönetici atama yönetmeliği yayınlanmıştır. Son birkaç ay içerisinde yapılan hukuksal değişiklikler, eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunları çözmek bir yana onların daha fazla mağdur olmasına

neden olmaktadır" dedi.

Karakuş, "Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamalardan vazgeçmelidir. Sendika olarak bu sürecin takipçisi olacağız. Bu uygulamaların ortadan kaldırılması için hukuksal süreci başlatmış bulunuyoruz. Tüm eğitim emekçilerini hukuksal ve örgütsel mücadelemizin başarıya ulaşması için haklarına ve taleplerine sahip çıkmaya ve bu doğrultuda 25 Nisan 2007 günü yapacağımız sevk eylemine davet ediyoruz" diye konuştu.

Basın açıklaması sırasında sloganlar atan grup, ellerindeki "Çel elini cebimizden çek" yazılı pankartla 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylemciler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

SİNOP EĞİTİM-SEN'DEN ATAMA YÖNETMELİĞİ TEPKİSİ

Kamu Emekçileri Sendikası'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Sinop Şubesi üyeleri, 13 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği'ni protesto etti.

Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan bir grup sendika üyesi, 40 bin civarındaki okul ve diğer eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılarının atanmasına esas teşkil edecek olan yönetmeliğe tepki gösterdi. Eğitim-Sen Sinop Şubesi Hukuk Sekreteri Sabri Apaydın, Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği ve onun ardından çıkartılan genelge ile bakanlığın kadrolaşma konusundaki kararlığının ortaya konduğunu ileri sürdü. Yönetmelikle atanacak yöneticiyi belirleme yetkisinin büyük oranda okul milli eğitim ve okul

müdürlerinin inisiyatifine bırakıldığını söyleyen Apaydın, "Önceki yönetmelikte sınav koşulunun yanı sıra valiliklere takdir yetkisi verilmiş, sendikamız valiliklere verilen takdir yetkisinin yönetici atamalarında objektifliği zedeleyeceği ve kayırmalara yol açabileceği kaygısıyla yargı yoluna başvurmuştu. Açtığımız dava sonucunda yürütmenin durdurulmasını sağladık. Ancak son çıkan yönetmelik, öncekinden daha geri düzenlemeler içermekte, yönetici atamalarına sınav ve değerlendirme kriterlerinin bile

yok sayılmasıdır. Yönetmelikle sadece sınav koşulu kaldırılmakta, atanacak yöneticiyi belirleme yetkisi, büyük oranda okul müdürlerine ve milli eğitim müdürlerine verilmektedir. Yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması için 16 Nisan pazar günü dava açtık" diye konuştu.

MERSİN EĞİTİM-SEN'DEN 'EK DERS GENELGESİ' PROTESTOSU

Mersin'de Eğitim-Sen üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ek ders genelgesini oturma eylemiyle protesto etti.

Eğitim-Sen üyeleri, saat 14.00'te sendika binası önünde toplanarak Atatürk Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdüler. Yaklaşık 100 kişiden oluşan grup, yürüyüş boyunca attıkları sloganlar, ıslık ve alkışlarla hükümeti protesto ettiler. "Bakan Çelik elini cebimizden çek", "Ek ders genelgesi geri çekilsin", "Irkçı, gerici kadrolara hayır" şeklinde slogan atan grup, belediye önünde yaklaşık 15 dakikalık oturma eylemi yaptı. Burada grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Ünsal Yıldız, hükümetin yaptığı uygulamalarla eğitim emekçilerini mağdur ettiğini belirtti. Son yapılan ek dersler ve yönetici atamalarına ilişkin düzenlemelerin yeni haksızlıklar ve eşitsizlikler ortaya çıkardığını ifade eden Yıldız, "Hangi amaçla yapıldığı bizce belli olan, ancak 600 bin öğretmenin ders ve ek ders hakkını açıkça elinden alan bu uygulamanın ciddi bir haksızlık olduğu açıktır. Bu durumun hak, adalet ve anayasal eşitlik kavramlarıyla bağdaştırılması mümkün değildir" dedi. Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği ve ardından jet hızıyla çıkarılan genelgenin ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadrolaşma konusundaki gözü karalığını gözler önüne serdiğini ileri süren Yıldız, bu uygulamanın da yangından mal kaçırırcasına yapıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu uygulamalardan vazgeçmesini isteyen Yıldız, her iki konuda da sendika olarak hukuksal süreci başlattıklarını bildirdi. Ek ders genelgesi ile yönetici atamalarına ilişkin yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen Yıldız, uyarılar dikkate alınmazsa eylemlere devam edeceklerini belirtti. Ünsal Yıldız, 25 Nisan Çarşamba günü de Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapacaklarını söyledi. Mersin'deki eylemin Çarşamba günü saat 11.00'de Devlet Hastanesi önünde başlayacağını, buradan AK Parti önüne yürüyeceklerini kaydeden Yıldız, tüm eğitim emekçilerini bu eyleme destek vermeye çağırdı.

TOKAT'TA EĞİTİM-SEN'DEN OTURMA EYLEMİ

Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Kenan Işık, öğretmenlerin yasal haklarının engellenmek istendiğini ileri sürdü.

Sendika üyeleriyle birlikte Cumhuriyet Meydanı'nda oturma eylemi yapan Işık, Milli Eğitim Bakanlığı'na tepki gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'ek ders' ücretlerinden elini çekmesini gerektiğini savunan Işık, öğretmenlerin bazı haklarının ellerinden alınarak engellenmek istendiğini iddia ederek, "Öğretmenlerin önceden belirlenemeyen ve istenmeyen sebeplerle hasta olmaları, gerektiğinde mazeret izni almaları, kendilerine hekimlerce rapor verilmesi gibi yasal hakları engellenmek istenilmektedir. Bu

durumda yüz binlerce öğretmen, günlük ders ücretlerinin tamamının kesilmesi tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yönetmelikle yönetici atamalarında sınav ve değerlendirme şartları ortadan kaldırılmıştır. Bunun anlamı asgaride olsa objektif değerlendirme kriterlerini ortadan kaldırmıştır" dedi.

Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri slogan atarak olaysız bir şekilde dağıldı.

AMASYA EĞİTİM-SEN'DEN 'EK DERS' PROTESTOSU

KESK'E bağlı Eğitim-Sen Amasya Şubesi üyesi öğretmenler, ders ve ek ders saatlerini düzenleyen mevzuata ilişkin değişikliklerin yapılmamasını protesto etti.

Yavuz Selim Meydanı'nda yapılan eylemde, ek ders ücretleri konusunda mağdur edildiklerini söyleyen Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ders ve ek ders saatlerini düzenleyen mevzuata ilişkin değişikliklerin yapılmamasını protesto ettiler. Bu uygulamanın ciddi bir haksızlık olduğunu savunan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Saydam, "Bu durumun hak ve adalet kavramlarıyla bağdaştırılması mümkün değildir" dedi.

SAMSUN EĞİTİM-SEN'Lİ MEMURLARDAN OTURMA EYLEMİ

Samsun'da KESK'e bağlı Eğitim-Sen'e üye memurlar, ek ders ücretlerinde yapılan değişiklikleri protesto etmek amacıyla çocuklarıyla birlikte oturma eylemi yaptı.

Çiftlik Mahallesi Süleymaniye Geçidi üzerinde toplanan yaklaşık 80 kişi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ek dersler ve yönetici atamalarıyla ilgili olarak yaptığı düzenlenmeleri oturma eylemi yaparak protesto etti. Eyleme ailesiyle birlikte katılan minik çocukların da anne ve babalarına destek vermek için onlarla birlikte çeşitli sloganlar atması dikkat çekti.

Eylemciler adına açıklama yapan Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Alparslan Çepni, MEB'nin yaptığı uygulamalarla eğitim çalışanlarını mağdur ettiğini ileri sürdü.

EĞİTİM-SEN ADANA ŞUBE BİNASI ÖNÜNDE TOPLANAN GRUP, EK DERS ÜCRETLERİ PROTESTO ETMEK AMACIYLA İNÖNÜ PARKI'NA KADAR YÜRÜYEREK, OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Adana'da Eğitim-Sen üyeleri, ek ders ücretlerinin yetersizliğini protesto etmek amacıyla dernek binası önünden, İnönü Parkı'na kadar yürüyerek, oturma eylemi yaptılar.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, burada yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin bugüne kadar yaptığı her uygulamanın eğitim emekçilerini mağdur ettiğini savunarak, bu günde mağduriyetler yaratmaya devam ettiğini iddia etti.

Boğa, ek dersler ve yönetici atamaları ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerin ve uygulamaların, yine haksızlıkları ve eşitsizlikleri ortaya çıkardığını söyledi.

Boğa, ders ve ek ders saatleri düzenleyen mevzuatta yapılan değişikliklerin eğitim emekçilerinin yaşadıkları sorunları çözmek yerine daha fazla mağdur olmalarını neden olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamalardan vazgeçmelidir. Eğitim emekçilerinin yaşadığı bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerek ek derslere ilişkin kararnamenin, gerekse yönetici atama yönetmeliğinin bazı kurallarının yürürlükten kaldırılması için hukuksal süreci başlattık. AK Parti'nin ders ücretlerindeki gaspına, bir gecede okullardaki müdür ve müdür yardımcılığı kadrolarına dönük operasyonlara sessiz kalmayacağız. 25 Nisan'da ülke genelinde bir günlük sevk alarak hizmet üretmeme eylemi gerçekleştireceğiz."

Basın açıklamasının ardından gruptakiler slogan atarak olaysız şekilde dağıldılar.

SİVAS EĞİTİM-SEN'CİLERDEN EK DERS ÜCRETİ EYLEMİ

KESK'e bağlı Eğitim-Sen Sivas Şubesi üyeleri, ek ders ücretlerini protesto etmek için oturma eylemi yaptı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Selçuk Çay Bahçesi önünde toplanan sendikalılar adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sivas Sevas Şube Başkanı Veli Hasgül, "Ek ders ve yönetici atamaları ile ilgili yeni uygulamalar, haksızlık ve sorunları da ortaya çıkarmıştır" dedi.

Hasgül, 25 Nisan günü eğitimcilerin vizite eylemi yapacağını da belirterek, haklarını almak için çarşamba günü yapılacak eyleme herkesi davet etti.

Basın açıklamasına katılan sendika üyeleri, çeşitli sloganlar atarken, açıklama sonrasında 5 dakika süren oturma eylemi yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber