Sol'da yeni bir oluşum hazırlığı

Haber Giriş : 23 Nisan 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir süredir, yeni bir sol alternatif yaratmak için nabız yoklayan solun önde gelen isimleri, Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasını beklemeye başladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşacak siyasi tabloya göre yeni sol arayışların da durumu netleşecek.

-DSP, SHP ve 10 Aralık Platformu arasında devam eden güçbirliği görüşmelerinde ise ?Kürt sorununun? sıkıntı yarattığı öğrenilirken, görüşmelerin üst düzey katılımlarla devam ettiği kaydedildi.

Birleşme, ittifak gibi arayışlardan sonuç alamayan sol siyaset ve oluşumlar, gözlerini Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevirdi. Solda hareketlilik, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha da hızlanacağa benziyor.

Türkiye'nin gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kitlenirken, solda yeni arayışlar içinde olan oluşumlar da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından oluşacak yeni siyasi havaya göre tavır belirleyecek.

Bir süredir, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin'in genel başkanlığında yeni bir parti kurmak için çalışmalar yapılıyor. Çetin'in oluşuma sıcak baktığı, kamuoyunun bu yöndeki beklentilerine cevap verilmesi gerektiğini söylediği ifade ediliyor. Çetin, yeni parti konusunda, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında oluşacak yeni siyasal yapıya göre hareket etme kararı aldı.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün parti kurmaktan vazgeçtiği, ancak Hikmet Çetin formülü üzerinde yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceğini açıkladığı biliniyor.

Öte yandan, öncülüğünü DSP'nin yaptığı ve uzun süredir gündemde olan DSP, SHP ve 10 Aralık Platformu'nun seçimlerde güçbirliğine gitme planlarının önünün ?Kürt sorunu? tartışmalarının tıkadığı ifade ediliyor.

DSP'nin daha ulusalcı ve Kemalist bir yapılanmadan yana tavır aldığı ancak, SHP ve 10 Aralık Platformu'nun ?Kürtlere de? duyarlı olunması gerektiği yönünde tartışmayı götürdüğü kaydediliyor.

AKP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından baskın bir erken genel seçime gidebileceğinin endişesini de taşıyan muhalefet, önümüzdeki süreçte gerek güç birliği gerekse yeni oluşumlar için üst düzey görüşmelere de hız verecek. Çalışmaların, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından netleşmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber