Belediyelere krediler gelirlere göre verilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, belediyelere verilen kredilerde, daha önce genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payları, şimdi ise belediyelerin gelirlerini esas aldıklarını söyledi.

Atasoy, buna bağlı olarak geleceğe dönük kredi sistemini "kökten" değiştirdiklerini söyledi.

Atasoy, yeniden yapılanma kapsamında hazırlanan ve bankayı bir anonim şirket haline getirmeyi amaçlayan yasa tasarısının bir an önce kanunlaşmasını beklediklerini belirtirken, zaten kendilerinin kanunun gerektirdiği çalışmayı da çok büyük ölçüde tamamladıklarını ifade etti.

Bankanın hisselerinin başka bir işleme gerek kalmadan ve bedelsiz olarak Hazine'ye devredilmiş sayılacağından kanunla belediyelerin ortağının Hazine olacağına işaret eden Atasoy, belediyelerin gelirlerinin yüzde 5'i olan sermaye payının alınmamasıyla da belediye gelirlerinin bu oranda artacağını belirtti.

Belediyelerin borçlarına mahsuben İller Bankası tarafından yapılan kesinti oranını yüzde 40'tan yüzde 25'e düşürülmesini de değerlendiren Atasoy, uygulama sonrası tahsilatlarında ciddi bir düşüş olduğunu söyledi.

İller Bankasının geleceğe dönük kredi verme sistemini de kökten değiştirdiğine dikkat çeken Atasoy, uygulamaya dönük şu bilgiyi verdi:

"Kredi verirken, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı payları esas alıyorduk, kredi limitini bu belirliyordu, o sistemi kaldırdık. Artık herhangi bir belediye bir projesi için kredi başvurusunda bulunduğunda herhangi bir geliriyle bunu ödeyeceğini taahhüt ve belgelendirmesi gerekiyor. O geliriyle İller Bankasından aldığı kredinin taksitlerini ödeyebilmesi lazım. Ödemediği zaman paylarından düşünülüyor. Daha önce verdiğimiz kredinin taksitlerini paylarından düşünüyorduk ama şimdi yeni kredilerimizde paylarını esas alarak değil, herhangi bir geliriyle ödeme taahhüdü alarak garantiye almış oluyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber