Financial Times: Halkbank 5 milyar dolar edebilir

Haber Giriş : 23 Nisan 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Financial Times gazetesi, Halkbank hisselerinin halka arz sürecinin başladığına dikkat çekerek, halka arzdan 1 milyar dolar sağlanacağı umulduğunu belirtti. Gazete, bankanın 5 milyar dolar kadar edebileceği öngörüsünü de yazdı.

LONDRA(ANKA)-Halkbank'ın 5 milyar dolar edebileceği tahmin ediliyor. Financial Times gazetesi Halkbank hisselerinin halka arz sürecinin başladığına dikkat çekerek, ?Analistler, Halkbank'ın 5 milyar dolar kadar edebileceğini tahmin ediyorlar? diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, ?Türkiye'nin Halkbank'ın 1 milyar dolarlık halka arz start yaptı? başlıklı haberinde Türkiye'nin ikinci büyük devlet bankasının halka arza ilişkin "roadshow"un 23 Nisan'da başladığına işaret etti.

Türk hükümetinin halka arz ile 1 milyar dolar sağlanacağını umduğunu kaydeden gazete, halkın arzdan sonra ?stratejik bir satış?ın yapılabileceğini de belirtti.

Halkbank'ın yüzde 25'inin satılacağını kaydeden gazete, Halkbank'ın piyasa payı ve ülke çapındaki varlığı açısından Türkiye'nin beşinci büyük bankası olduğuna dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

?Analistler, Halkbank'ın 5 milyar dolara kadar edebileceğini tahmin ediyorlar. Türkiye'nin bankacılık sektörünün yeniden yapılandırma ve birleşmeleri ile büyüyor ve son iki yılda bir satın alım dalgasını da yaşandı.?

İngiliz gazetesi, Citigroup, Unicredit, Fortis ve Yunanistan Ulusal Bankası gibi bölgesel ve küresel banka gruplarının yerli bankaları satın alarak Türk piyasasına girdiklerini anımsattı.

Halkbank'ın daha önce tek bir yatırımcıya satma planının bulunduğunu, bu planın, büyük Türk bankalarının ve en az iki yabancı bankanın ilgisini çektiğini belirten gazete, bu plandan vazgeçildiğini belirtti.

HALKBANK'IN GERİ KALANI 2008'DE SATILABİLİR

Buna karşın gazete, analistlerin bankanın tümünün satılacağını söylediklerini belirtirken de Garanti Yatırım'dan Mahmut Kaya'nın ?Hükümetin, geri kalan yüzde 75'inin -büyük bir olasılıkla 2008'de- satılacağını açık bir biçimde dile getirdi ve bu, halkın arza yönelik talebinin en büyük kamçısı olacak? değerlendirmesini de aktardı.

Financial Times, Halkbank'ın, Atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılında Anadolu'da sanayileşme ve tarım ekonomisini teşvik etmek amacıyla bir kalkınma bankası olarak kurulduğunu belirterek bankanın hala büyük kentlerin dışındaki küçük ve orta boyut şirketlere odaklandığına dikkat çekti.

Bu arada gazeteye konuşan Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın da bankanın, Türkiye'de her büyük kent ve kasabada şubesi bulunan dört bankadan biri olduğuna işaret ederken ?İstediğiniz kişiye sorun: Kobiler sektöründe en aktif banka hangisi? Halkbank diyecekler. Biz bu sektörde asıl markayız? dedi.(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber