Sevinç gözyaşları Türkçe için aktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Nisan 2007 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bu yıl üçüncüsü yapılan Ulusal Türkçe Organizasyonu ve Kültür Şöleni rekor katılımla gerçekleşti. Özel Coşkun Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen organizasyona Türkiye'nin 51 vilayetinden 328 okul katıldı

Yarışmada, 618 öğrenci Türkçe Proje, Türkçe Bilgi, Şiir Okuma, Masal Anlatma ve Kompozisyon dalında dereceye girmek için ter döktü. Türkçeye ilgiyi artırmayı amaçlayan yarışmanın finali Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşti. Yarışmada, çok sayıda sanatçı, sporcu, siyasetçi jüri üyeliği yaparken, Özürlüler Mehter Takımı'nın gösterisi büyük ilgi gördü. Sanayi Bakanı Ali Coşkun, öğrencilerin gayretini ve Türkçe adına gösterdikleri başarıyı görünce gözyaşlarını tutamadı. Coşkun şöyle konuştu: "Türkiye'nin sıkıntılı ve acılı yıllarıydı. 'Acılar dikense sevgi güldür' demişti. Çok sevdiği vatanından kilometrelerce uzakta, bir büyük düşünür, bir gönül adamı Fethullah Gülen Hocaefendi, 'Kardeşim bu acıların içine bir gül fidanı dikersen, gülün dikenleri arasında goncalar yetişir' dedi ve Coşkun Koleji bu davaya gönül veren dostlar tarafından kuruldu. Şimdi büyüdü, ünü sınırları aştı."

Bu tür okulların çoğalarak dünyanın her yerine yayıldığına dikkat çeken Ali Coşkun, bu okullarda yetişen öğrencilerin, 'Türkiye'nin yaşları küçük düşünceleri büyük elçileri' olduğunu ifade ederek, "Çünkü bu okullarda Türkçe öğretiliyor. Cumhuriyetimizin kurucusu aziz Atatürk'ün ilkeleri öğretiliyor. Bu okullarda Türk bayrağı dalgalanıyor ve İstiklal Marşı söyleniyor. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum." dedi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da Türkçenin bilgi dili olması için bilim ve teknolojide ilerlemenin önemine vurgu yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında açılan okulların gösterdiği gayretlerle Türkçenin hak ettiği konuma geleceğine inandığını anlatan Özak, gelecekten umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Yarışmada dereceye giren öğrenciler sevinç gözyaşları döktü. Şiir Okuma'da, Kartal Beyhan Şenyuva İlköğretim Okulu öğrencisi Gülhan Alkan birinci olduğunu öğrenince dakikalarca kürsüde ağladı. Öğrencinin sevinç gözyaşlarına Osman Yağmurdereli ve seyirciler alkışlarıyla katıldı. Masal Anlatma dalında Gebze Özel Çırağan İlköğretim öğrencisi Ayşenur Kaya ile Adapazarı Özel Ufuk İlköğretim Okulu öğrencisi Sümeyye Sultan Narı arasında seçim yapmakta zorlanan jüri, çok az puan farkıyla Ayşenur Kaya'yı birinci seçti. Dereceye giren öğrencilere, dizüstü bilgisayar, cumhuriyet altını gibi ödüller verildi. CRR'deki 3. Ulusal Türkçe Organizasyonu ve Kültür Şöleni finaline katılan isimlerden bazıları şunlardı: Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Nevzat Yalçıntaş, Turkuaz Hareketi Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Ahmet Özhan, Hülya Koçyiğit, İbrahim Sadri, Fatih Kısaparmak, Orhan Hakalmaz, Alev Oraloğlu, Gafur Uzuner, Halit Akçatepe, Tekin Akmansoy, Yalçın Menteş, Yalçın Özden, Yavuz Bülent Bakiler, Nedret Selçuker, Ayşe Egesoy, Bülent Özveren, Ahmet Selçuk İlkan, Nevra Serezli, Nihat Nikerel, Jeyan Mahfi Tözüm. Yarışmayı çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, vali, kaymakam, milli eğitim müdürü, okul yöneticisi, öğretmen, veli ve öğrenci de izledi.

Jürinin oylarıyla dereceye giren öğrenciler

Türkçe Proje

1- Müleyke Kesmeci, Ankara Özel Samanyolu İbrahim Avcı İ.O.

2- Zeynep Değer, İstanbul Fatih Hekimoğlu Alipaşa İ.O.

3- Aşkın Alkan, Yalova Özel Yüce Bilgili İ.O.

Türkçe Bilgi

1- Anıl Berkay Balıtatlı, Bolvadin Özel Gökkuşağı Anafen İ.O.

2- Elif Nur Özler, Özel Topkapı Fetih Koleji

3- Şirin Atay, Özel Avcılar Fatih İ.O.Şiir Okuma

1- Gülhan Alkan, Kartal Beyhan Şenyuva İ.Ö.

2- Kübra Yılmaz, Kütahya Germiyan İ.Ö.

3- Elif Şengezer, Tunceli Munzur İ.Ö.

Masal Anlatma

1- Ayşenur Kaya, Gebze Çırağan İ.Ö.

2- Sümeyye Sultan Narı, Adapazarı Ufuk İ.Ö.

3- Şerife Bölük, Keçiören Samanyolu İ.Ö.

Kompozisyon

1- Nur Nihal Baltacı, Osmaniye Hoşgörü İ.Ö.

2- Ece Şentürk, Kütahya Germiyan İ.Ö.

3- Duygu Doğa Ekizalıoğlu, Manavgat Sema İ.Ö.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber