SSK ile ilaç sektörü arasında süren "indirim pazarlığı" tıkanınca devreye Başbakan giriyor

Haber Giriş : 10 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, SSK ile üreticiler arasında arabuluculuk rolünü üstlenecek.

28 Mart yerel seçimleri öncesinde, mitinglerinde, "SSK'lının eczane sorunu bitecek" sözü veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilaç sektörü ile Çalışma Bakanlığı arasında aylardır sonuçlandırılamayan pazarlıkta arabulucu olacak. SSK'nın ilaç fiyatlarında indirim talep etmesi, ancak ilaç sektörünün indirime yanaşmaması görüşmeleri tıkadı. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve ilaç sektörü temsilcileri bugün son kez biraraya gelecek. Bu görüşmeden de sonuç çıkmazsa son sözü Başbakan Erdoğan söyleyecek.

İlaçlarını sadece sınırlı sayıdaki SSK eczahanelerinden alabilen, bu nedenle saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalan SSK'lı hastaların çilesi sürüyor. SSK'lıların Türkiye'deki bütün eczahanelerden yararlanabilmesi için, Çalışma Bakanlığı ile ilaç sektörü temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Sağlık Bakanlığı'nın ilaç fiyatlarında arda arda yaptığı indirimler, taraflar arasındaki anlaşmazlığı körükledi. Önce SSK'nın ilaç fiyatlarında yüzde 10 indirim yapılması talebine olumlu yaklaşan sektör temsilcileri, ilaç fiyatlarındaki ucuzlamadan sonra fikir değiştirdi.

Taraflar biraraya gelecek
Sektör temsilcileri ilaç fiyatlarında, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da olduğu gibi, yüzde 2,5 oranında indirim yapmayı önerirken, SSK'nın bu indirimi yeterli bulmayarak reddettiği öğrenildi. Bakanı Başesgioğlu, Türk Eczacılar Birliği Başkanı ile ilaç üreticileri temsilcileri bugün tekrar biraraya gelerek anlaşma yolu arayacak. Bu son toplantıda da anlaşma sağlanamazsa, ilaç sektörü temsilcileri ile Başbakan Erdoğan görüşecek.

33 milyon sigortalıya sağlık hizmeti sunan SSK, piyasadaki satış fiyatından daha ucuza aldığı ilaçları hastalara kendi eliyle veriyor. Bu durum, SSK eczaneleri önünde yığılmalara ve uzun kuyrukların oluşmasına zemin hazırlıyor. Eğer SSK ile ilaç sektörü arasında anlaşma sağlanırsa, SSK'lılar ilaçlarını kendilerine en yakın eczaneden alabilecek. Anlaşmanın SSK'nın kasasında en az yarım katrilyon tutarında bir açık meydana getirmesi bekleniyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber