Türkiye Avrupa'nın en ucuz mobilya kullanan yedinci ülkesi

Haber Giriş : 25 Nisan 2007 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türkiye İstatistik Kurumu, 2005 yılında Avrupa ülkelerinde en ucuz fiyatlarla mobilya alan yedinci ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. AB üyesi 25 ülkenin fiyatlarda ortalama 100 olarak belirlediği çalışmada Türkiye'nin endeksi 71 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2005 yılında Avrupa ülkelerinde en ucuz fiyatlarla mobilya alan yedinci ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. AB üyesi 25 ülkenin fiyatlarda ortalama 100 olarak belirlediği çalışmada Türkiye'nin endeksi 71 oldu.

TÜİK 2005 Yılı Mobilya Grubu Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyi Endekslerini açıkladı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları kapsamında 33 ülke için mobilya grubuna ait karşılaştırmalı fiyat düzeyleri ortaya konuldu. Çalışma kapsamına Avrupa Birliğine üye 25 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplandı. Çalışma kapsamına, 27 AB ülkesi, 3 aday ülke, 3 EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) ülkesi ve Batı Balkan ülkeleri dahil edildi. Karşılaştırmaya katılan ülkeler genelinde, mobilya harcamaları toplam hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 2.5'ini oluştururken, ülkeler itibariyle de bu oran yüzde 1 ve 5 arasında değişti. Ülkelerin tüketim yapısını ve ulusal piyasasını yansıtan, yatak odasından mutfak mobilyasına, döşemelerden yemek takımlarına kadar 140 madde karşılaştırıldı.

EN PAHALI MOBİLYA İZLANDA'DA

2005 yılı sonuçlarına göre, mobilya grubu AB'ye üye 25 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 33 ülke içinde İzlanda 135 ile en yüksek, Romanya 47 ile en düşük fiyat düzeyine sahip oldu. Türkiye'nin endeksi ise mobilya grubuna ilişkin fiyat düzeyinde 71 olarak belirlendi.

ADA ÜLKELERDE FİYATLAR YÜKSEK

Sonuçlara göre, ada ülkelerinde fiyat düzeylerinin yüksek olduğu görüldü. Özellikle İzlanda'nın mobilya fiyatlarının en yüksek olan ülke olması dikkat çekti. Malta ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi gibi ada ülkelerinin fiyat düzeylerinin de AB ortalamasının üzerinde olduğu görüldü. Bu durumun başlıca nedeni de ada ülkelerinin ulusal piyasasının küçük olmasına bağlı olarak mobilya piyasasının ithalata dayalı olması ve maliyetlerin fiyatlara yansıması olarak gösterildi.

AB ORTALAMASI

Mobilya ürünleri sonuçlarının verildiği çalışmada ülkeler AB ortalamasına göre şu üç gruba ayrıldı:

105-115 arası: İngiltere, İtalya, İrlanda, Malta ve Lüksemburg.

85-105 arası:Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Finlandiya, İspanya, İsviçre, Belçika, İsveç, Portekiz, Fransa, Norveç, Danimarka, Avusturya, Hollanda ve Almanya.

60-85 arası: Hırvatistan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Estonya, Slovakya, Türkiye, Polonya, Litvanya, Makedonya, Bulgaristan ve Letonya.

İzlanda (135) ve Romanya (47) uç değerlere sahip iki ülke olarak gruplara dahil edilmedi. AB'ye yeni üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan'ın mobilya grubuna ait fiyat düzeyi alt sınırı oluşturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber