Malezyalı hissedar yurtdışı ihaleleri yakın takibe aldı

Sabiha Gökçen'in Malezyalı sahibi MAHB, İstanbul'dan Avrupa ve Ortadoğu'ya açılacak. Bölgedeki fırsatları inceleyen şirket, yurtdışı ihaleleri de takibe aldı. ISG'de en çok yüzde 49'a kadar stratejik ortak arayan MAHB, ikinci pisti yıl sonuna kadar açacak

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 09 Şubat 2018 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Malezyalı hissedar yurtdışı ihaleleri yakın takibe aldı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG) CEO'su Ersel Göral, Sabiha Gökçen'in yüzde 100 hissedarı olan Malaysia Airports Holdings Berhad'ın (MAHB), Sabiha Gökçen'den çıkmayı düşünmediğini, en fazla yüzde 49'a kadar stratejik ortaklık için değerleme çalışması yapıldığını açıkladı. Göral, "Bunun sonucuna göre ortaklık olabilir ya da olmayabilir. Düşünülen bu ortak, sektör içinden veya dışından, yerli veya yabancı olabilir" ifadelerini kullandı. Sadece Sabiha Gökçen'de büyümeyeceklerini açıklayan Ersel Göral, "Bölgemizdeki yurtdışı havalimanı ihalelerini de takip ediyoruz. Hatta MAHB için bölgede iş geliştirme fırsatlarını kovalıyoruz. Çünkü MAHB, İSG'yi bölgesel üs olarak görüyor. Avrupa ve Ortadoğu bölgesindeki fırsatları inceliyoruz" açıklamasında bulundu. Basınla sohbet toplantısında konuşan ISG CEO'su Ersel Göral, toplam yolcu sayısı bakımından, 2017 yolcu rakamlarına göre Avrupa'da 13. veya 14. olarak tamamlayacaklarını söyledi. Geçen yıl zamanında kalkış oranında (On time performace) dünyada sekizinci havalimanı olduklarına işaret eden Göral, "Zamanında kalkış oranımız yüzde 82.5'dir. Dünyada ilk 10'a giren tek Türk havalimanıyız" dedi. Şu andaki terminal kapasitelerinin yılda 33 milyon yolcu olduğuna işaret eden Ersel Göral, "Halihazırda devam eden iç hatlar genişleme projemiz 2018 Haziran ayında tamamlandığında kapasitemiz yılda 41 milyon yolcuya ulaşacak" açıklamasında bulundu. ISG olarak bugüne kadar 500 milyon euro civarı yatırım yaptıklarına işaret eden Göral yeni terminal, otopark ve diğer genişlemeler için bu yıl 200 milyon euro civarı daha yatırım planladıklarını açıkladı. Maliyeti 550 milyon dolar olan ikinci pistin bu yılın sonuna kadar bitmesinin beklendiğini açıklayan Göral, 2020 veya 2021'de toplam kapasitenin yılda 65 milyon yolcuya ulaşacağını bildirdi.

KİRA ÖDEMESİ 1.9 MİLYAR EURO

Metro bağlantısının 2019 sonunda devreye girmesiyle tam bir şehir havalimanı olacaklarını söyleyen Ersel Göral, "İGA ana havalimanı olurken biz de şehir havalimanı olarak hizmet vereceğiz. Tıpkı İngiltere'de Gatwick, Fransa'da Paris-Orly ve New York'da La Guardia örneklerinde olduğu gibi" dedi. Göral, işletme süresi boyunca devlete ödedikleri toplam kira bedelinin 1 milyar 932 milyon euro olduğunu söyledi. 2017'de toplam 31,3 milyon yolcuya hizmet verdiklerine işaret eden Göral, "Şu anda Türkiye'nin 2. büyük havalimanıyız. 2019 ve sonrası 3-4 yıldaki yolcu artış beklentimiz ise çift haneli" dedi.

GÜZEL BİR CAMİ YAPIYORUZ

Havacılık dışı gelirlerini en az yüzde 50 civarına çıkartmayı istediklerini de dile getiren Ersel Göral, kısa vadeli planları arasında ilave terminal yatırımı bulunduğunu söyledi. Göral, "Mescidi büyüttük, ayrıca güzel bir cami yapıyoruz. 2018'de tamamlamak arzusundayız. Bölgesel çalışmalar da yapıyoruz. İlave havayolu getirmeye gayret ediyoruz. Emirates, Haziran'da Dubai'den uçuşlara başlayacak. B777 tip uçaklarla haftada 5 uçuş gerçekleştirecekler. Ama hayalimiz Kuzey Amerika ya da Uzakdoğu'dan okyanus aşırı uçuşların da başlatılabilmesidir" dedi.

ALİ YILDIRIM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber