'53 bin kişi terör suçundan yatıyor'

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz'ın paylaştığı verilere göre, Türkiye genelindeki 386 cezaevinde 179 bini adli, 53 bini terör hükümlü ve tutuklusu olmak üzere 235 bin 888 tutuklu ve hükümlü bulunuyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2018 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'53 bin kişi terör suçundan yatıyor'

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda yurt genelindeki 386 cezaevinde bulunan hükümlülere ilişkin son istatislikleri paylaştı. Yılmaz'ın komisyona verdiği bilgiler özetle şöyle:

- KAPASİTE 28 BİN FAZLA: Türkiye'de şu anda 386 tane kapalı ve açık cezaevi var ve şu anda mevcudumuz 235 bin 888. Aslında normalde kapasitemiz, artırılmış kapasitemiz 208 bin 830 yani şu anda yaklaşık olarak bir 27-28 bin fazlalığımız var. Bunun da ortalama olarak söylüyorum 179 bini adli hükümlü, 53 bini terör hükümlü ve tutuklusu.

- ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞMA: Tutuklu, hükümlülerin 9 bin 700'ü kadın, 281'i engelli, 2 bin 949'u da çocuk. 18 yaşından küçük suçlu tutuklu ve hükümlüler. Annelerinin yanında kalan çocuk sayısı 0-6 yaş grubunda, 650 civarında. Bu konuda eleştiri de var. Biz bu konuda bir çalışma da yapıyoruz, bunu 0-3'e çekmeyi planlıyoruz. Bu çocuklarla ilgili büyük kampüslerde ayrı kreşler yapıyoruz.

- 45 KADIN DOĞURACAK: Hamile kadın sayısını net olarak bilemiyoruz, değişiyor, 45 civarında şu anda.

- 50 BİN UYUŞTURUCU SUÇLUSU:

En çok uyuşturucudan bulunanlar var. Bunların sayısı yaklaşık 50 bin kişi. 45 bini ticaretten, 4 bini de kullanmaktan kaynaklanıyor.

- 30 BİN HIRSIZLIK: Mesela yağma 20 bin kişi, yaralama 20 bin kişi, hırsızlık 30 bin kişi yani 4-5 suçtan cezaevlerinde yaklaşık 115 bin kişi bulunuyor.

- UÇAKLA NAKİL: Jandarmaya gerekli uyarıları yaparız, böyle uzun yolculuklarda sıkıntı olmasın diye uçakla nakiller için talimat verdik, şu anda birçok nakil uçakla yapılıyor.

- TV KANALI İÇİN ANKET: TV kanalları belli sistemler vasıtasıyla veriliyor; dijital, analog şeklinde. Şimdi 20-25 kanal ancak verilebiliyor. O da nasıl belirleniyor? Anket yapılıyor oradaki hükümlü ve tutuklulara göre.

- CEZAEVİ HASTANESİ: Şu anda bizim büyük cezaevlerimizin bulunduğu kampüs cezaevlerinde zaten ayrı hastane yapıyoruz. Mesela Elazığ'da da bir tane yaptık çok modern bir hastane şeklinde cezaevi ancak onu açamadık. Niye? Bu en son çıkan kanun gereği hizmet satın alma... Çünkü oralarda belli başlı uzmanları çalıştırmak için hizmet satın alma gerekiyor ama şu anda hizmet satın alma kalktı veyahut da şu anda bir muğlaklık olduğu için o konuda bir ilerleme kaydedemedik.

- 279 KADRONUN 8'İ DOLU: Bizim 279 doktor kadromuz var, bunların sekizi dolu. Sekiz doktor çalışanımız var. Ücretleri düşük olduğu için bizleri tercih etmiyorlar. Biz Maliye Bakanlığı'yla da görüşüyoruz. Bunların sayısını artırabilir miyiz? Yoksa, aile hekimleri genelde gündüz geliyor, belli saatlerde çalışıp ondan sonra gidiyorlar.

- İŞKENCE İHRAÇ: Cezaevlerinde işkence var mı? Yok. Bakanlığımız kesinlikle bu konularda tavizsiz.

Biz kesinlikle sistematik işkencelere karşıyız ve bu konularda da çok ağır müeyyideler var. Dün Yüksek Disiplin Kurulu'ndaydım, birçok memurumuzu bu olaylar dolayısıyla ihraç ediyoruz.

'Kamera var ama flu'

- TUVALET VE KAMERA: Biz süngerli oda uygulamasını Avrupa'dan aldık. Kriz anında biz buraları kullanıyoruz ve burada böyle bir saat uygulaması yok. Bu kişinin krizi bittiğinde bunu tekrar odasına alıyoruz. Bunların hepsinde kamera var ama kameralar flu. Burada, flu olmak zorunda çünkü tüm ihtiyaçlar orada karşılandığı için ayrıntılı çekmesin diye oradaki kamera flu hale getirilmiş. Ama şu zorluğumuz da var: Şimdi odalarda da ortak alanlarda artık biz kamera olsun istiyoruz. Birçoğuna yaptık, diğerlerini de tamamlamaya çalışıyoruz çünkü orada ne olup ne bitiyor, hükümlü ve tutuklulara karşı herhangi bir şiddet olup olmadığını işte bu kameralar sayesinde tespit ediyoruz.

'140 cezaevinin inşaatı sürüyor'

- AYDA BİN KİŞİ ARTIYOR: Mevcut her geçen gün artıyor. Ortalama ayda bin civarında bir artış oluyor. Bu artış adli tutuklu ve hükümlüler dolayısıyla oluyor. Birçok cezaevi inşaatı başladı. Şu anda 140 tane cezaevimizin inşaatı devam ediyor, bu senenin sonunda 40 tanesi bitecek. İlçe cezaevlerini, küçük cezaevlerini veyahut da illerde bulunup da eskiyen, artık ekonomik ömrünü doldurmuş cezaevlerini yenileri yapılınca kapatıyoruz. Bunun yanında, tabii, daha modern cezaevleri yapıyoruz. Kampüs şeklinde ağırlıklı olarak cezaevlerini yapmak istiyoruz; kapalı, açık, kadın,

çocuk, gençlik cezaevlerini de ayırmak istiyoruz.

Önder Yılmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber