Öğretmenden sigara içen müdüre pankartlı protesto

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 07:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Manisa'da 18 yıllık öğretmen okulda sigara içen okul müdürünü otomobiline astığı pankartla protesto etti.

Maniza Necatibey İlköğretim Okulu'nda görev yapan ve çevreci etkinlikleriyle tanınan 18 yıllık öğretmen Cuma Toygar, okulda sigara içtiğini ileri sürdüğü okul müdürü Abdülkadir Topçu'yu, otomobiline astığı pankartla protesto etti.

Raporu olmadığı halde bugünkü derslere girmeyen Cuma Toygar, öğlen saatlerinde, 45 UE 396 plakalı otomobiline ?Okulda sigara içilmesini protesto ediyorum? yazılı bir yazı asarak, görev yaptığı Necatibey İlköğretim Okulu'na geldi. Manisa Eğitim- Sen Şube Başkanı Fatih Yoğurtçuoğlu'nun da aralarında bulunduğu bir grup öğretmen arkadaşı, takma bıyık ve sakal takıp, üzerinde ?Çevre Dede' yazılı bir panço giyerek açıklama yapmak isteyen Toygar'ı, ?Açıklamayı izinsiz yapıyorsun. Açığa alınırsın? diyerek ikaz etti. İkazlara aldırış etmeyip, açıklama yapmakta ısrar eden Toygar'ı Eğitim-Sen üyesi öğretmen arkadaşları, kapıları tutarak otomobilden indirmedi. Bunun üzerine Toygar, otomobilin ön camlarını açarak, açıklamasını otomobilinin içinde yaptı.

?BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPIYORUM'

Manisa'daki kurum amirlerini, kapalı alanlarda sigara içilmemeleri konusunda özen göstermeye davet eden Toygar, şunları söyledi:

?Manisa beni ?Çevreci öğretmen' olarak tanır. 2006 yılında, çevre kirliliğini önlemek amacıyla 150 bin atık pil toplayıp İstanbul Atık Pil Toplama Merkezi'ne gönderdim. Okulda mini hayvanat bahçesi kurarak, öğrencilere hayvan sevgisini aşıladım. Öğrencilerimi çevreyi sevdirmek amacıyla doğa sporlarına yönlendirdim. Bugün de, okullarda sigara içilmesini önlemek için bir günlük iş bırakma eylemi yapıyorum. Akşama kadar derslere girmeyeceğim. Yıllardır, okulda sigara içilmemesi konusunda mücadele veriyorum. Bu talebimi başta okul müdürü olmak üzere, Milli Eğitim Şube Müdürlüğü yetkililerine ilettim. Ancak hiçbir önleyici tedbir alınmadı. Bu durum karşısında okul müdürü Abdülkadir Topçu'ya kendi okulumda sürgün hayatı yaşadığımı ilettim. Bu taleplerim, resmi makamlar tarafından reddedilince bende bu yolu seçtim.?

?AÇIKLAMAYI HÜR İRADEMLE YAPTIM'

Okul idaresinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen polislerin ikazına rağmen açıklamasını sürdüren Toygar, açıklamayı bağlı olduğu Eğitim- Sen adına değil, kendi özel iradesiyle yaptığını söyledi. Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Fatih Yoğurtçuoğlu ve sendika genel sekreteri Yasin Keskin ise, ?Sendikamızın Çevre Grubu var. Cuma Toygar da Çevre Grubu'nun başkanıdır. Açıklamayı da bu sıfatla yapmıştır? dedi. Ancak Toygar, ısrarla açıklamayı şahsi iradesiyle yaptığını ileri sürdü. Toygar, açıklamasının ardından otomobilini okulun önünde bırakarak, ayrıldı.

?HAKKINDA TUTANAK TUTULACAK'

Öğretmen arkadaşları ve öğrencilerinin gözü önünde eylem yapan Cuma Toygar hakkında tutanak tutacağını ifade eden Okul Müdürü Abdülkadir Topçu, ?Okulumuzda sigara içen çok öğretmen arkadaşımız yok. Ancak, sigara odamız bulunuyor. Ben de bir idareci olarak öğretmenin tepkisini haklı buluyorum. Çünkü, ben de sigarayı okul dışına çıkıp içiyorum. Toygar hakkında, ?izinsiz iş bırakma ve açıklama yapmaktan' dolayı tutanak tutacağım? diye konuştu.

?HATALI DAVRANDI'

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Özdemir ise Toygar'ın eyleminden önceden haberdar olduklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

?Öğretmen arkadaşımız ile görüşüp, gelip izin almasını istedim. Beni dinlemedi ve izinsiz olarak bu yola başvurdu. Memuriyetin kuralları vardır. Son söz Vali Bey'de. Ancak gereken yasal işlem yapılacak.?

Okul Aile Birliği Başkanı Hilal Tuncel de öğretmen Cuma Toygar'ın çevreci bir öğretmen olduğunu ancak sigara konusunda, şov yaptığını iddia etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber