MEB Müsteşar Yardımcısı Cemal Taşar: Eğitim de özelleşmeli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemal Taşar, önceliklerinin yüzde 2,5-3 olan özel okul oranını yüzde 10'lara 20'lere çıkarmak olduğunu söyledi.

İstanbul Fuar Merkezi'nde açılan Eğitim Günleri Fuarı kapsamında düzenlenen panelde, ?Türk Milli Eğitiminde Özel Öğretim Okullarının Yeri? konusu ele alındı.

Panele başkanlık eden Taşar, Türkiye'de son yıllarda özel öğretimde bir çok adım atıldığını belirterek, ?Bakanlık olarak önceliğimiz yüzde 2,5-3 olan özel okul oranını yüzde 10'lara 20'lere çıkarmak? dedi.

Türkiye'de 12 bin özel öğretim kurumu bulunduğunu ifade eden Taşar, bunların 1900'ünün okul, diğerlerinin dershane ve kurslar olduğunu anlattı.

Taşar, özel öğretim kurumlarının desteklenmesi ve dünya standartlarına çıkarılması için çalışma başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da, eğitilmemiş genç nüfusun ciddi tehlike olduğunu vurgulayarak, eğitimde ileri ülkelerde olduğu gibi bir nesli kapsayacak şekilde 50-100 yıllık planlama yapılması, kaynakların iyi ve doğru kullanılması gerektiğini söyledi.

Pehlivanoğlu, Türkiye'de eğitimde özel okulların yerinin yüzde 2,3, üniversitelerde ise yüzde 7 olduğunu anlatarak, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 50'ler civarında olduğunu bildirdi.

Yaptıkları araştırmalarda, velilerin yüzde 73'ünün çocuklarını devlet okullarından daha iyi eğitim verdikleri için özel okullarda okutmak istediğinin anlaşıldığını savunan Pehlivanoğlu, başarılı okullar ile başarısız okullar arasındaki açığın kapatılması gerektiğini anlattı.

Pehlivanoğlu, özel okulların desteklenmesini, yapısının ve kurallarının net bir şekilde ortaya konulmasını isteyerek, özel okullara desteğin para vererek değil, maliyetlerin düşürülerek yapılması gerektiğini söyledi.

Özel okullardaki KDV'nin de kaldırılmasını talep eden Pehlivanoğlu, özel okulların bulundukları il ve ilçelerde eğitimin yükseltilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

EĞİTİM ÖZELLEŞMELİ

İzmir Özel Okullar Derneği Başkanı Nejat Doğanata da, eğitimde devlet özel ayrımının doğru bulmadığını belirterek, bütün gençlerin en iyi şekilde yetiştirilmesinin önemini vurguladı.

Doğanata, gelişmiş ülkelerde çocuğunu özel okullara veren velilerin devlet tarafından yardım gördüğünü, Türkiye'de ise KDV ile cezalandırıldığını öne sürerek, Türkiye'de bütün eğitimin devletin kontrolü altında özelleştirilmesi gerektiğini savundu.

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı Enver Yücel de, Türkiye'de eğitime yeterince önem verildiğini, eğitim üzerinden rant sağlandığını söyledi.

Özel eğretimin önündeki en büyük engelin ?zihniyet? meselesi olduğunu anlatan Yücel, eğitimin ideolojilerin çarpıştığı bir nokta haline geldiğini ileri sürdü.

Yücel, sosyal devlet olmanın birinci şartının fırsat eşitliği olduğunu belirterek, eğitimde fırsat eşitli yaratılmadan toplumda huzur olamayacağını söyledi.

Enver Yücel, devletin kalkınmada öncelikli iller başta olmak üzere arsa ve uzun vadeli kredi vererek özel okulları yaygınlaştırması gerektiğini savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber