Lojistik için daire kuran devlet, Rusya'ya merkez açacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 28 Nisan 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugüne kadar lojistik sektörü konusundaki çalışmaları bünyesinde bulunan çeşitli birimlerce gerçekleştiren Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), "Dış Ticarette Lojistik Dairesi" kurdu.

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, dairenin sektörün tek elden izlenerek, politika ve proje önerilerinin hazırlanması amacıyla kurulduğunu belirterek Türkiye'nin dış taşımalarında rekabet gücünü artıracak düzenlemelerin hayata geçirileceğini söyledi. Dünyada benzer ürün üretme esnekliğinin arttığını söyleyen Kayalar, bu nedenle rekabette, taşıma ve lojistik imkanı ile fiyatlarının çok daha belirleyici olduğunu vurguladı.

Kayalar, Türkiye'yi lojistik merkezi haline getirmek için tarihi İpekyolu'nu yeniden canlandırdıklarını kaydederek sektörün 3. ülke taşımalarını da gerçekleştirmesi için Güney Rusya'da liman bağlantılı bir "Türk lojistik merkezi" kurmak için görüşmelere başladıklarını bildirdi.

İhracatta denizyolu ağırlıkta

DTM verilerine göre ihracatın yüzde 48'i denizyolu, yüzde 41'i karayolu ve yüzde 5'i havayolu kullanılarak yapılıyor. İthalatta ise bu oranlar denizyolunda yüzde 53, karayolunda yüzde 24, havayolunda yüzde 10 ve elektrik, boru hatları gibi sabit ulaşım tesisatı da yaklaşık yüzde 6 olarak belirtiliyor.

Karayolunun ihracat taşımalarındaki payının yüksekliğine dikkat çeken Kayalar, bu durumun getirdiği yüksek taşıma maliyetleri ile rakip ülkelerin geçiş belgesi ve vize konularını koz olarak kullanmalarından kaynaklanan sorunların dış ticareti olumsuz etkilediğini söyledi. Kayalar, özellikle denizyolu ve denizyolundan başlayıp daha sonra diğer yöntemleri de kullanan taşımacılığa önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul-Almatı hattı

Avrupa-Asya ticaretinin 600 milyar dolara yaklaştığını kaydeden Kayalar, Türkiye'nin coğrafi avantajıyla dünyanın önemli lojistik merkezlerinden olabileceğini söyledi.

Kayalar, "Bu durum Türkiye için tarihi İpekyolu güzergahında ticaretin yeniden canlandırılması yönünde önemli fırsat yaratıyor. Doğu-Batı koridorlarına Rusya, İran ve Hindistan da hakim olmaya çalışıyor. Bu hatta uzun vadeli bir politika ortaya koymalıyız. Bunun için İstanbul-Almatı-İstanbul blok konteyner tren hattı etkin biçimde işletilmesi önemli bir başlangıç olur. İdari sorunlara yönelik önlemler üzerine çalışıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber